Спорт

Вимблдон плаћа смештај украјинским тенисерима, руски медији забрањени

Организатори трећег гренд слема у сезони донели су одлуке које се тичу овогодишњег такмичења у Лондону
Вимблдон плаћа смештај украјинским тенисерима, руски медији забрањениGetty © Pool / Pool

Организатори Вимблдона одлучили су да плате две собе за украјинске тенисере и њихове екипе током трајања трећег гренд слема у сезони.

Након што су прошле године забранили учешће руским и белоруским тенисерима, из Вимблдона су сада пронашли другачији начин да у медијима истакну своју подршку Украјини.

Осим што ће Вимблдон обезбедити чак две собе украјинским тенисерима, донираће и по једну фунту од сваке продате улазнице као помоћ Украјини. Све то су одлучили да ураде након што су претходно омогућили руским и белоруским такмичарима да учествују на турниру.

Председник Ол Инлганд клуба Јан Хјуит рекао је на годишњој конференцији Вимблдона да је дозвола Русима и Белорусима да играју на Вимблдону "вероватно најтежа одлука коју је донео откако је на тој функцији".

Он је потврдио да медији из Русије и Белорусије неће моћи да извештавају са тог турнира, а рекао је и да ће бити забрањене њихове заставе, као и поруке подршке за земље које учествују у рату. Хјуит је потврдио и да су играчи почели да потписују петицију да неће исказивати подршку Русији, Белорусији или рату у Украјини, као услов да учествују на Вимблдону. Такмичење на Вимблдону почеће 3. јула и трајаће до 16. јула.

Титулу у мушкој конкуренцији браниће српски тенисер Новак Ђоковић, а у женској Рускиња која представља Казахстан, Елена Рибакина.

image
VV inauguration
banner