Спорт

Полицијске рације у Паризу - организатори ОИ под истрагом због корупције

Француска финансијска полиција претресла је управну зграду Олимпијских игара у Паризу , у оквиру истраге о додели јавних уговора, преноси "Политико"
Полицијске рације у Паризу - организатори ОИ под истрагом због корупцијеGetty © Marc Piasecki

У оквиру истраге о корупцији, француска полиција је претресла канцеларије и ради на прикупљању документације, преноси "Политико".

У интерном мејлу упућеном особљу, а у који је "Политико" имао увид, организациони комитет је навео да су претресе извршили "тимови криминалистичке полиције и јавног тужиоца" који раде на "прикупљању документације".

"Тренутно је у току полицијски претрес у седишту Организационог одбора. У потпуности се сарађује са истражитељима како би им се олакшала истрага", наводи се у саопштењу организатора Игара.

Француски финансијски тужилац је потврдио "Политику" да се рације одвијају на неколико локација, укључујући седиште Олимпијског комитета, као и седиште "Солидеа", јавног тела задуженог за изградњу објеката за Олимпијске игре, али и седишта приватних компанија које су добиле јавне уговоре.

Рације се спроводе у склопу две прелиминарне истраге због сумњи на злоупотребу јавних средстава и фаворизовања у вези са неколико јавних уговора које су доделили и "Солидео" и Олимпијски комитет Париза 2024.

Кабинет градоначелнице Париза, Ане Идалго, која је и председница одбора "Солидеа", саопштио је да истражитељи нису били у контакту са њом у овој фази истраге.

Потенцијална корупција, у вези са додељивањем јавних уговора, могла би да угрози репутацију француског председника Емануела Макрона, који је својим министрима нагласио важност успешних Игара у Паризу, која је додељена француској престоници у јулу 2017. године, неколико месеци након што је Макрон први пут изабран за председника.

Макрон је у марту рекао да Олимпијске игре у Паризу имају за циљ да "дочекају свет у најбољим могућим условима безбедности, организације, друштвене и еколошке одговорности".

Олимпијске игре у Паризу 2024. године треба да буду одржане од 26. јула до 11. августа.

image