Спорт

Председник МОК-а баш жели Русе на Играма у Паризу, али…

У среду, председник Олимпијског комитета (МОК) Томас Бах, похвалио је организаторе такмичења на којима је дозвољено учешће руских и белоруских спортиста
Председник МОК-а баш жели Русе на Играма у Паризу, али…Getty © Matthew Stockman

На инсистирање првог човека светског олимпијзма, ствари полако иду у правцу враћања Руса и Белоруса на међународна такмичења и из МОК-а јасно поручују да их желе на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

Међутим, како пише новинар "РИА Новости" Андреј Симоненко, главно питање остаје отворено, а то је под којим условима ће они моћи да се такмиче?

Међународни олимпијски комитет још у марту је издао препоруке свим релевантним организацијама да спортисте из Русије и Белорусије треба вратити на међународну сцену у "неутралном статусу", али је коначна одлука одложена и биће донета отприлике годину дана пред почетак највеће светске смотре.

"Пратићемо имплементацију наших препорука", објаснио је Бах разлоге одлагања.

Више од два месеца касније, одређени број спортова укључио је поново "забрањене" спортисте, па они могу да наставе да се такмиче у стрељаштву, мачевању, веслању и кануу, петобоју, голфу, тенису, стоном тенису, стреличарству, рвању, скејтборду, тријатлону, бициклизму… У неким су већ почели, а у неким од наведених спортова их очекује повратак.

Одрекните се Путина и можете да се такмичите

Што се тиче џудоа и теквондоа, Русима је дозвољен наступ и на светским првенствима, али уз одређене санкције.

Теквондистима Максиму Храмцову и Владиславу Ларину забрањено је учешће на Светском првенству које ће бити одржано од 29. маја до 6. јуна у Бакуу.

Њима двојици није омогућен статус неутралног спортисте, који су добили остали руски такмичари (њих 23), а све због чињенице да подржавају председника Руске Федерације Владимира Путина.

Светска теквондо асоцијација објавила је да је дозволила одређеном броју спортиста да учествује на Светском првенству у Азербејџану, као и да њих троје није добило дозволу. Међу њима су олимпијски шампиони, чији је захтев одбијен због изричите подршке Владимиру Путину и специјалној војној операцији у Украјини.

Слично је било и у џудоу, пошто осморица нису могла на Светско првенство, након што је на друштвеним мрежама проверена њихова подршка и мишљење о специјалној војној операцији у Украјини.

Потпуно супротна слика је у боксерским ринговима, Руси могу да боксују под својом заставом.
Треба споменути да велику улогу у томе има председник Међународне боксерсе асоцијације (ИБА) Умар Кремљов, 40-годишњи функционер из града Серпухов у близини Москве.

Међутим, има и оних који асоцијација које нису прекинуле суспензију, а свакако највећа међу њима је Светска атлетика, на чијем челу је Себастијан Коу, који је рекао да ће се Руси и Белоруси вратити тек кад буду добијене "посебне инструкције".

"Оне могу бити издате тек када Русија напусти Украјину", изјавио је Коу једном приликом.

У бадминтону, коњичким спортовима, сурфовању и спортском пењању суспензија руским и белоруским спортистима је продужена до даљег.

Томас Бах жели Русију у Паризу

И поред тога, када се говори о учешћу на Олимпијским играма у престоници Француске следеће године, не предњачи песимизам, упркос чињеници да гимнастичарске и пливачке федерације (два од три базична спорта) још нису прихватиле препоруке МОК-а.

Постоје одређене дисциплине у којима је квалификациони период почео, али, у многим спортовима, Руси имају шансу да овере визу за Париз.

На Генералној скупштини Асоцијације међународних федерација Летњих олимпијских игара (АСОИФ) Бах је подсетио на успехе руских и белоруских спортиста који учествују.

"Сви знају да екстремно компликовани политички проблеми немају једноставна решења. Само популисти могу да их понуде. Нажалост, видимо свакога дана где нас та једноставна решења могу одвести. Тренутна ситуација повлачи многе изазове, али су многи од вас потврдили да је могуће имплементирати препоруке под строгим условима", рекао је Бах у обраћању председницима федерација.

"Многе међународне федерације организују такмичења, чак и светска првенства, пратећи наше препоруке – и то чине веома успешно. Потпуно супротно, рекао бих, од скептика који желе да убеде јавност да је то немогуће."

Многи велики шампиони ће остати без учешћа на Олимпијским играма

Из његових речи може се наслутити да постоји велика жеља да се Русија врати тамо где јој је и место, прво на Олимпијске игре, а онда и на све остале турнире. Руска Федерација, уз Сједињене Америчке Државе и Кину, највећа је спортска сила у историји човечанства.

Ипак, још није позната њихова тачна судбина ни када је такмичење у Паризу у питању.

"Надам се да ће се нешто променити, али не мислим да ће МОК донети коначну одлуку о учешћу Руса и Белоруса", изјавио је Франческо Ричи Бити, председник АСОИФ.

"Надамо се да би то могло да се деси у следећих неколико месеци или у краћем временском периоду. Можда тада Међународни олимпијски комитет буде у бољој позицији за коначну одлуку."

По свему судећи, и у случају да се, како је Ричи Бити рекао, промене "на терену" не догоде, МОК је ближи томе да дозволи наступ Русима. Како је ђаво у детаљима, што каже Симоненко, чак и да актуелне препоруке остану непромењене, многи водећи руски спортисти неће стићи до Париза. Сигурно не они који представљају ЦСКА и друге спортске организације повезане са агенцијама за спровођење закона.

Руски новинар подсећа да је руски тим већ учествовао на Играма у неутралном статусу и чак пристао да из непознатих разлога не пусти неке од својих спортиста – као што је био случај Олимпијских игара 2018. у Пјонгчангу.

Међутим, клупска сегрегација је веома груб и неприхватљив параметар за забрану, у односу на руски олимпијски спорт.

Какав је званичан став Русије?

Истовремено, и у Русији води се унутрашња борба и дебата о томе како би се требало односити према препорукама МОК-а, а онда и према осталим члановима и њиховим ставовима.

Прошле седмице Руски олимпијски комитет (РОК) требало је да усвоји сопствене препоруке у вези са учешћем на међународним такмичењима у неутралном статусу.

Одлука је одложена јер се Извршни комитет, у име председника Станислава Поздњакова, ограничио на декларацију у којој постоје тезе против потписивања било каквих докумената или изјава политичке природе.

Пре него што дају зелено светло руским спортистима да путују на турнире, челници комитета желе да се увере да они неће бити приморани да се одрекну своје земље.

image