Спорт

Француске власти објавиле датум одлуке о учешћу Русије на Олимпијским играма у Паризу 2024.

Званични представник француске владе Оливије Веран рекао је да ће одлука о учешћу руских спортиста на Олимпијским играма у Паризу 2024. године бити донета на лето, преноси руска "Газета"
Француске власти објавиле датум одлуке о учешћу Русије на Олимпијским играма у Паризу 2024.Getty © Marc Piasecki / Stringer

"Међународни олимпијски комитет позвао је да се руским спортистима пружи прилика да учествују на бројним међународним такмичењима под неутралном заставом. Али одлука МОК-а се не односи на Олимпијске игре у Паризу 2024.У вези с тим, одлука би требало да се донесе на лето. Још увек није донета званична одлука у вези са МОК-ом", рекао је Веран на брифингу који је емитован на званичном налогу Јелисејске палате на Твитеру.

Подсетимо, 26. јануара је градоначелница Париза Ан Идалго саопштила да руски спортисти имају право учешћа на Летњим олимпијским играма. Она је јуче, 7. фебруара, позвала домаће спортисте да учествују на Олимпијади у статусу избеглица.

Крајем фебруара 2022. Међународни олимпијски комитет (МОК) упутио је апел међународним спортским федерацијама и препоручио им да не дозволе руским и белоруским спортистима да учествују на било каквим такмичењима.

Тренутно се поставља питање повратка руских спортиста на турнире као неутралних.

Раније је специјални известилац УН за област културних права Гркиња Александра Ксантаки рекла да уклањање руских спортиста са међународних такмичења не може помоћи Украјини.

image