Спорт

Италијански министар подржао учешће Руса на Олимпијским играма 2026.

На северу Италије ће за три године бити одржане 25. Зимске олимпијске игре, а како ствари стоје, тамо би могли да учествују спортисти из Русије и Белорусије
Италијански министар подржао учешће Руса на Олимпијским играма 2026.Getty © Pascal Le Segretain / Staff

Први потпредседник владе Италије Матео Салвини истакао је да би волео да се руски и белоруски спортисти такмиче на Зимским олимпијским играма које ће се 2026. одржати у тој земљи.

Италијански министар за инфраструктуру и транспорт дао је позитиван одговор на горуће питање у олимпијском спорту, након што је Међународни олимпијски комитет у уторак препоручио међународним савезима да дозволе Русима који нису подржали рат у Украјини да се такмиче као неутрални такмичари.

Тиме би руским и белоруским спортистима било дозвољено да се такмиче без обележја двеју земаља.

"Што се мене тиче, мислим да спортисти могу да се такмиче без застава и симбола", рекао је Салвини за "Радио Капитал". Салвини надгледа припреме за Олимпијске игре 2026. године, које ће бити одржане у Милану.

"Не мислим да би индивидуални спортисти или уметници требало да плате. Ако бисте параолимпијца спречили да се такмичи на Олимпијским играма у Италији, тиме не бисте послали сигнал Москви", рекао је Салвини и додао да ће "поштовати одлуке које међународне организације буду доносиле".

Ова изјава Салвинија наишла је на осуду италијанске опозиционе Демократске странке, описујући је као "неодговорну провокацију". Зимске олимпијске игре 2026. године биће одржане у Милану и Кортини Дампецо.

image
VV inauguration
banner