Спорт

Кремљов: Бах је највећи непријатељ спортиста, тражимо да сви играју под својом заставом

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета (МОК) препоручио је одлуку почетком месеца, пошто Међународна боксерска асоцијација (ИБА) није испунила постављене реформе после њене суспензије 2019. године у вези са управљањем и наводном корупцијом

Умар Кремљов, председник ИБА говорио је за РТ о одлуци да се организацији на чијем се челу налази одузме статус светског управљачког тела тог спорта.

Извршни одбор МОК препоручио је то почетком месеца, пошто ИБА није испунила постављене реформе после њене суспензије 2019. године у вези са управљањем и наводном корупцијом.

Међутим, спекулише се да је прави разлог то што су у боксу Руси и Белоруси могли да се такмиче под својом заставом на међународним турнирима.

"Ништа, апсолутно ништа не губимо. Једино Међународни олимпијски комитет губи своју демократију, поштење и јасноћу. Њихова решења су унапред припремљена, донета. Мало је људи који учествују из љубави према спорту", почео је Кремљов за РТ.

"Олимпијске игре су створене да би смиривале било какав сукоб и уједињавале људе. Ово доказује да је данашњи Олимпијски комитет само марионета, која испуњује наредбе газда. Баш ми је драго што су се због мене хитно скупили, изабрали одређени датум – Дан сећања. Каква освета, да сви знају чији су потомци. Могу вам рећи као потомак победника и неко, ко се веома поноси тиме – чека их иста судбина."

На Олимпијским играма у Токију боксерска такмичења организовао је МОК због забринутости око финансија, вођства, етике и суђења под окриљем ИБА, а олимпијско тело ће то учинити и у Паризу 2024. године.

"Убеђен сам да ће Међународна асоцијација бокса доказати да је искрена, а људи, који су учествовали у томе, одустати од спорта. Наши адвокати се баве тиме, биће то дуготрајан процес. Али наставићемо да бранимо своја права. Није то за нас велики проблем, имамо своје Светско првенство, своје турнире које ћемо одржати. Имамо своја посла. За Међународну асоцијацију, за спортисте, за државе су важне Олимпијске игре. Али Светско првенство нам је под број један, јер га МОК не развија."

Рус је навео да иза свега стоје лични интереси.

Они само зарађују од тога и одржавају турнире. Дакле, само ми можемо развијати бокс, за нас и за наше боксере циљ је Светско првенство. Наставићемо да радимо и успут ће наши адвокати радити са Међународним олимпијским комитетом."

Први човек ИБА додао је да је свестан да неки људи желе да се обогате од олимпијског покрета и спорта уопште, због чега ће тражити комплетну документацију која се тиче ове одлуке.

"Паре су им већ у џеповима и на рачунима… Тражићемо све што треба о њима, сазнаћемо зашто су тамо, нећемо оставити то тек тако. А притом, кажу нам да имамо проблема са парама. Како је то могуће, кад веома добро плаћамо своје спортисте? Све су то њихове финансијске махинације, почећемо да истражујемо, да доказујемо да смо у праву. Жалосно је што спортски функционери заборављају зашто су тамо. Они су ту да бране интересе спортиста националних федерација."

Како каже, Међународни олимпијски комитет не ради у интересу спортиста.

"Уплашили су се, хоће да зарађују. Доста се разликујемо. Ми улажемо у спорт и усавршавамо га, док они живе зарад спорта. У томе је разлика. МОК зарађује милијарде, а спортисти им остају без хонорара, без награда, па чак и без правих златних медаља. Наше медаље су од чистог злата."

За крај, осуо је паљбу по председнику МОК-а Томасу Баху.

"Бах је преварант који прича једно, а чини друго. Каже да је тако добар, паметан, док су његова решења потпуно супротна. Он је заправо разлог зашто су спортисти понижавају, он је њихов највећи непријатељ. Важно нам је да пазимо на спортисте, нећемо им бранити да учествују било где и представљају своју земљу. Такође, тражићемо да сваки спортиста наступа са својом заставом и химном. Иначе, жао ми је да је за две године Међународна асоцијација бокса учинила оно што за 30-40 година није било виђено у боксу", закључио је Кремљов за РТ.

Бокс је првобитно изостављен из олимпијског програма за Лос Анђелес 2028. године, али је током седнице МОК генерални директор Кристоф де Кепер рекао да "гарантује" да ће ова племенита вештина бити у програму за пет година.

Програм Игара у Паризу биће направљен у октобру.

image