Спорт

Боксерска елита стиже у престоницу – Београд домаћин Европског првенства 2024. године

Племенита вештина највишег европског ранга у српској спортској лепотици – београдској "Штарк арени"

Шампионат Европе 2024. у сениорској мушкој и женској конкуренцији биће одржано у српској престоници одлуком Европске боксерске конфедерације (ЕУБЦ).

Након смотре најбољих боксера планете у олимпијском боксу за сениоре који су своје умеће, врлине, храброст и снагу показали под сводовима "Штарк арене", нови спектакл на истом месту очекује нас у марту 2024. године, на само четири месеца од Олимпијских игара које ће бити одржане у Паризу.

Београд ће бити поприште борби најбољих боксера и боксерки "Старог континента" који ће послењу улазницу за Игре у Паризу тражити у главном граду наше земље.

Србија ће наставити традицију организације највећих светских и европских спортских манифестација, по чему је у самом светском врху.

"Земља спорта, наша земља угостиће локомотиву европске пламените вештине, најбоље боксере и боксерке које европски континент има у овом тренутку. Све селекције ће доћи у најјачем саставу јер то ће бити последња провера снага пред одлазак на Олимпијске игре у Паризу, као и шанса за оне који нису изборили пласман да се боре за ту једну од најважнијих спортских улазница у каријери", рекао је председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин.

"Сан сваког спортисте је учешће, али и највећи могући резултат на Олимпијским играма, зато ће март 2024. и београдска 'Арена' угостити крем бокса 'Старог континента', али и светског, јер ће тренери, агенти, па и поједини боксери који нису из Европе доћи и као гости, али и да сниме оно чиме Европе у боксу тренутно располаже."

Спорт магичног четвероугла који су себи носи вечну ноту витештва враћа стари сјај којим је пленио масе поклоника деценијама како на нашим просторима, тако и у целом свету.

"ЕУБЦ шампионат у београдској Арени биће у рингу поприше борби европских снага, ван ринга биће то светски бокс скуп у најјачем саставу. Верујем у још већи спектакл него што је било светско првенство, уз подршку коју свих ових година имамо од председника Александра Вучића успели смо да направимо све те догађаје и да се позиционирамо у свету као селекција којој нико не жели на мегдан, постали смо 'лош жреб' за друге. Имамо све услове за тренинг, за све што је потребно да се напредује. Шампионат Европе је много више од онога што је сам догађај. У мају креће изградња Националног тренинг центра, имаћемо одличне услове, како би у наредних деценију или две наши боксери могли само да напредују."

Србија има европске шампионе из 2022, прву европску медаљу у историји у женском боксу.

"Светску бронзу у 'Арени', Србији је исковао Мирончиков, европска злата 2022. у Јеревану Вахид Абасов и Артјом Агејев након 37 година чекања на европска одличја за нашу земљу у олимпијском боксу. На крају прошле такмичарске године обрадовале су нас и наше даме, најпре првом медаљом у историји српског женског олимпијског бокса Јелена Јанићијевић која је освојила бронзу на шампионату Европе у Будви, затим и фантастична млада, 19- годишња Сара Ћирковић која је уз јуниорско злато које је освојила у априлу, потврдила класу и да је најбоља европљанка на планети, освајањем злата на Првенству света у Шпанији."

Наша земља нема успеха само у сениорском боксу, већ и у млађим категоријама.

"Наслов вицешампиона Европе за јуниоре понео је Растко Симић, у Поречу на европском шампионату до 22 године бронзе су освојили Алмир Мемић и Омер Аметовић. Тим Србије који ће нас представљати на Европском првенству 2024. у београдској Арени већ сада броји све саме и потврђене шампионе и тај списак може да се надогради и појача у наредних годину дана јер наше боксере и боксерке у 2023. очекују велика и важна такмичења, светске смотре за жене у Индији, за мушкарце у Узбекистану. Бокс је оличење храбрости, доследности, чврстог карактера, спорт за све. Идемо у нове победе", закључио је Боровчанин.

image