Спорт

Тзв. Косово кандидат за домаћинство Медитеранских игара

Међународни олимпијски комитет Медитеранских игара потврдио је кандидатуру Олимпијског комитета тзв. Косова за Медитеранске игре 2030. године, преноси "Коха"
Тзв. Косово кандидат за домаћинство Медитеранских игараGetty © James Chance

Рок за објављивање кандидатуре био је 31. март, док ће проглашење домаћина бити 8. септембра ове године.

"Олимпијски комитет тзв. Косова показао је интересовање за организовање Медитеранских игара 2030. године у Приштини. Португалски олимпијски комитет изразио је интересовање за организацију Медитеранских игара на плажи 2027. године у граду Портимао. Два олимпијска комитета морају доставити досијее кандидатуре до краја јуна, док ће Комисија за оцењивање Међународни комитет Медитеранских игара имати инспекцијске посете", наводи се у саопштењу МОК.

Очекује се да ће 8. септембра у Ираклиону у Грчкој, током Генералне скупштине Међународног олимпијског комитета, тзв. Косово бити озваничено као домаћин 21. Медитеранских игара.

"Међународни олимпијски комитет Медитеранских игара са великим задовољством поздравља интересовање два олимпијска комитета, који су најновији чланови медитеранске породице. Њихова посвећеност доприноси даљем развоју манифестације", додаје се у саопштењу.

Тзв. Косово је на Медитеранским играма дебитовало у Тарагони у Шпанији 2018. године, када је освојило три златне медаље и једну сребрну. Џудисти Дистриа Краснићи, Нора Ђакова и Акиљ Ђакова освојили су златне медаље, док се Љиориана Кука окитила сребром.

Укупно 26 земаља су део Међународног комитета Медитеранских игара од којих неке не признају Косово и остаје да се види да ли ће то представљати проблем за добијање права на организовање Медитеранских игара.

На последњим Медитеранским играма, одржаним прошле године у Орану у Алжиру, 3.298 спортиста такмичило се у 24 различита спорта, у укупно 234 дисциплине.

Програм Медитеранских игара тренутно обухвата спортове као што су пливање, атлетика, џудо, кошарка, бокс, фудбал, гимнастика, рукомет, одбојка, карате, рвање и други спортови.

image
VV inauguration
banner