Спорт

Најчуднија група у историји Лиге Европе - сви тимови имали исти број бодова

У Лиги Европе је један тим морао да заврши учешће у УЕФА такмичењима иако је освојио исти број бодова као првопласирани тим у групи. Таква ситуација се до ове сезоне никада није догодила.
Најчуднија група у историји Лиге Европе - сви тимови имали исти број бодоваGettyimages.ru © Dean Mouhtaropoulos

У четвртак увече су завршена такмичења у групним фазама Лиге Европе и Лиге конференције, а виђено је много узбуђења. Партизан је против Словацка обезбедио пролаз у плеј-оф нокаут фазе Лиге конференције и сада чекају жреб у понедељак када ће сазнати име једног од осам потенцијалних ривала.

Али ниједна група није могла да надмаши узбуђења виђена у Ф групи Лиге Европе, где су све четири екипе завршиле такмичење са истим бројем бодова. Ипак, један тим морао је да буде елиминисан, а други пређе у Лигу конференције.

Ова необична ситуација догодила се у групи у којој су играли Фејенорд, Лацио, Мидтјиланд и Штурм. Пред последње коло, Штурм и Лацио су имали по осам бодова, док су Мидтјиланд и Фејенорд имали пет. Међутим, невероватна ситуација догодила се кадаје Мидтјиланд у четвртак увече савладао Штурм 2:0, а Фејенорд био бољи од Лација 1:0.

Сва четири тима су после шест мечева имала по осам бодова. Фејенорд је против Лација и Штурма имао по пораз и побеу, док је два пута играо нерешено против Мидтјиланда. Данци су такође имали по победу и пораз против Лација и Штурма и два ремија против Фејенорда.

Лациов скор је гласио победа и пораз против Фејенорда и Мидтјиланда, уз два ремија против Штурма, док је код Аустријанаца био исти случај – по победа и реми против Холанђана и Данаца и два нерешена резултата против Лација.

Како није могло да се на основу међусобних дуела одреди коначан пласман, према пропозицијама такмичења гледала се гол-разлика. Фејенорд и Мидтјиланд су имал идентичну гол-разлику од +4, али је Фејенорд постигао један гол више, па су они завршили на првом месту, а Данци на другом.

Лацио ће такмичење натавити у Лиги конференције као трећепласирани тим у групи, пошто је њихова гол-разлика -2, а Штурм је испао из европских такмичења због гол-разлике -6, упркос чињеници да су освојили чак осам бодова.

Standings provided by Sofascore

image
VV inauguration
banner