Спорт

Човек звани историја – Новак Ђоковић

Чини се да, у овој фази каријере, не постоји меч Новака Ђоковића који се не може назвати историјским
Човек звани историја – Новак ЂоковићGetty © Matthew Stockman

Најбољи српски спортиста освојио је мастерс у Синсинатију у спектаклу који ће се препричавати и наставио да исписује нове странице историје "белог спорта".

Ђоковић је победио Алкараза после скоро четири сата игре резултатом 5:7, 7:6 (9:7), 7:6 (7:4) и дошао до свог трећег трофеја у Охају, 39. на мастерс турнирима, а укупно 95. у каријери.

Дуел који је имао све дуго ће се памтити и остаће уписан као једно од највећих мастерс финала свих времена. Трајао је тачно три сата и 49 минута, што је најдуже финале у историји турнира.

Новак је са 36 година постао најстарији шампион, надмашивши досадашњег рекордера Кена Роузвола, који је славио на овом турниру са 35 година, осам месеци и 19 дана.

Освајач 23 гренд слема је престигао Ивана Лендла по броју пехара, легендарни Чех је остао на 94, али је Србин сада бољи и по још једном параметру.

Остварио је 1.069. победу у професионалној каријери и осамио се на трећој позицији на вечној листи. Иза себе је оставио Лендла, али и највећег ривала Рафаела Надала, који имају по тријумф мање.

Испред Ђоковића остали су још само Роџер Федерер са 1.251 победом, односно Џими Конорс са 1.274.

Колико дугу и успешну каријеру има, показује податак да је први тријумф на АТП нивоу остварио у јулу 2004. године над Филипом Воландријем у Умагу.

Оно што сада чека Ђоковића јесте наступ на Ју-Ес опену на којем има прилику да се врати на светски трон, а који је на програму од 28. августа до 10. септембра.

image