Спорт

Порторико после продужетка сломио срце храбрим Суданцима

Одиграна је прва утакмица у групи Б Светског првенства у којој је смештена и репрезентација Србије и била је изузетно драматична
Порторико после продужетка сломио срце храбрим Суданцима© FIBA

Кошаркаши Порторика успешно су започели наступ на Светском првенству, тешком победом над Јужним Суданом после продужетка – 101:96.

Порториканци су се у меч вратили у последњих 45 секунди, када је Исмаел Ромеро завршио два важна напада и донео преокрет и прво вођство својој екипи још од уводне четвртине.

Јужни Судан је прво дозволио ривалу офанзивни скок и лаке поене, а онда и контру после изгубљене лопте на другој страни терена.

На 16 секунди до краја, после тајм-аута, нису успели Суданци да убаце лопту пет секунди и чинило се да су њихове наде угашене. Тако није мислио Карлик Џонс који је погодио тројку за изједначење, а онда је тек виђена лудница.

Поново је Ромеро био најбољи на офанзивном скоку, ухватио тежак промашај и на три десетинке до краја је фаулиран.

Међутим, херој Порторика је промашио два најважнија слободна бацања у каријери, можда и због тога што су навијачи афричке селекције "бацали магије" са трибина, па је утакмица отишла у продужетак.

Сада већ уморни Африканци нису имали снаге и Порторико је некако стигао до тријумфа.

Вероватно највећа непознаница пред почетак овог Мундобаскета, екипа Јужног Судана, одиграла је изузетно прво полувреме.

Изабраници Ројала Ајвија су сјајно шутирали, погодили седам тројки из десет покушаја и потпуно надиграли фаворизованог ривала.

После прве деонице имали су пет поена вишка, да би на одмор отишли са великих +10.

Међутим, као да их је пресекла петнаестоминутна пауза – Порторико је много агресивније кренуо у наставку сусрета и потпуно истопио предност Суданаца.

Одбили су момци у белој опреми један налет противничког тима, али други нису могли, па је Порторико стигао до егала у самој завршници.

У Манили је виђена драма, па су "црвени" на већ описан начин тријумфовао.

Најефикаснији у победничком саставу био је Стивен Томпсон са 21 поеном и 13 скокова, одличан је био и Тремонт Вотерс с 19 поена и 10 асистенција.

Џорџ Кондит је завршио на 18 поена и 11 ухваћених лопти, а дабл-дабл је уписао и споменути Ромеро са 16 поена и 12 скокова, док је поен више, уз 10 асистенција имао Тремонт Вотерс.

На другој страни, доминирао је Џонс са 38 поена и 11 успешних додавања.

Већ за два дана игра се друго коло – Порториканци ће на мегдан Србији, док ће ривал Јужном Судану бити Кина.

image