Спорт

Макрон: Не може бити руске заставе на Олимпијским играма, Русија није добродошла

Председник Француске Емануел Макрон, изјавио је да руска застава не сме бити присутна на Олимпијским играма у Паризу због, како је навео, "ратних злочина Русије и депортације деце"
Макрон: Не може бити руске заставе на Олимпијским играма, Русија није добродошлаGetty © Paul Gilham

"Не може бити руске заставе током игара у Паризу. Мислим да постоји консензус по том питању, зато што Русија, као земља, није добродошла у време када је починила ратне злочине и депортовала децу", казао је Макрон за француски спортски лист "Екип".

Председник Француске додао је да је "право питање, о којем би организатори Олимпијских игара требало да одлуче, које место може да се да руским спортистима, а које такође могу бити жртве режима" и истакао да то питање не би требало политизовати.

Макрон је додао да би Украјинци требало да учествују на састанцима Међународног олимпијског комитета о том питању, преноси "Ројтерс".

Такође, лидер Француске изјавио је да није на тој земљи да одлучује који спортисти би требало да наступају на Играма.

"Волео бих да то буде одлука савести олимпијског света. Није држава која је домаћин та која мора да одлучује шта би требало да уради Међунардни олимпијски комитет", закључује Макрон.

Извршни комитет Међународног олимпијског комитета у марту ове године препоручио је међународним спортским федерацијама да дозволе да они Руси који не подржавају Специјалну војну операцију учествују у такмичењима као неутрални спортисти.

image