Спорт

Сорокин позвао РФУ да разјасни статус Чеферинове изјаве о руском фудбалу

Изјава Александра Чеферина, првог човека УЕФА, да ће се руски клубови вратити у европска такмичења тек када се рат у Украјини заврши, отвара нова питања и пружа широк спектар могућих одговора
Сорокин позвао РФУ да разјасни статус Чеферинове изјаве о руском фудбалуGetty © Matthias Kern/Bongarts

Први човек европске куће фудбала, Александар Чеферин, изјавио је да ће се руски клубови вратити у европска такмичења тек када се рат у Украјини заврши.

Бивши генерални директор организационог комитета Светског првенства 2018. године, Алексеј Сорокин, рекао је да би требало испитати да ли је то Чеферин рекао у своје име, или испред организације на чијем је челу.

"Тешко је коментарисати да ли је он изнео свој став или став организације. Руска фудбалска унија (РФУ) треба да затражи одговор од УЕФА да ли је став који је изнео председник те организације званична одлука синдиката или његово лично мишљење. Уколико је то рекао у име УЕФА, онда ми у руском фудбалу морамо да разумемо шта нам је чинити. Ако је ово званичне природе, морамо да донесемо сопствене одлуке. Не знам какве ће оне бити, широка је палета решења", рекао је Сорокин за "РИА Новости".

Он је објаснио да за сада нема одговора из РФУ, али ће га засигурно бити.

"Видео сам само једну фразу. Тешко је рећи, можда је извучено из контекста, можда је рекао: 'по мом мишљењу' или: 'чини ми се'. Немогуће је извући закључке из једне фразе. Логично је запитати се да ли је то званичан и законски поткрепљен став ове организације. Ако је тако, биће потребно изградити стратегију. Бар ће бити формалног одговора, за сада га нема, али постоје консултације и дијалози", додао је Сорокин.

ФИФА и УЕФА су у фебруару 2022. године објавиле заједничко саопштење, према којем је руским репрезентацијама и клубовима забрањено учешће у међународним такмичењима на неодређено време, због догађаја у Украјини.

У децембру 2022. године, извршни комитет РФУ расправљао је могућем преласку из УЕФА у Азијску фудбалску конфедерацију (АФЦ), а касније је РФУ заједно са УЕФА створио радну групу чији је циљ да развије мапу пута за повратак руских тимова на међународне турнире.

Руском тиму није дозвољено да се такмичи за на Светском првенству у Катару, као ни да учествује у квалификацијама за Европско првенство, које ће 2024. године бити одржано у Немачкој. 

Од увођења санкција, репрезентација коју предводи Валери Карпин одиграла је осам пријатељских утакмица – против екипа Киргистана (2:1), Таџикистана (0:0), Узбекистана (0:0), Ирана (1:1), Ирака (2:0), олимпијског тима Египта (1:1 и 1:2), као и Катара (1:1).

image
VV inauguration
banner