Спорт

Русија (за сада) остаје у УЕФА!

Извршни одбор Фудбалског савеза Русије (РФУ) одлучио је да Европској фудбалској унији (УЕФА) предложи формирање радне групе
Русија (за сада) остаје у УЕФА!Getty © Jurij Kodrun / Stringer

У саопштењу се наводи да би циљ ове радне групе био израда предлога и решења за враћање руске репрезентације и клубова у УЕФА званична такмичења.

У преводу, то значи да је руски савез одлучио да, барем за сада, остане део УЕФА.

Руски клубови и репрезентација ове земље не играју већ 10 месеци међународна такмичења због рата у Украјини. У међувремену се појавила информација да би РФУ могао да пређе у Азијску фудбалску конфедерацију (АФК).

"Извршни одбор РФУ донео је одлуку да предложи УЕФА формирање радне групе. Било је предлога да се донесе одлука о промени конференција и да се покрене процедура иступања из УЕФА. Половина чланова била је за то, али су подржали прву опцију која подразумева стварање радне групе. Нико није био против", рекао је председник Александар Дјуков.

Он је рекао да би поред чланова РФУ и УЕФА, у радној групи требало да учествују представници Светске фудбалске федерације (ФИФА) и Међународног олимпијског комитета (МОК).

Дјуков је казао да Русија жели да учествује у квалификацијама за Светско првенство, које ће бити одржано 2026. године.

"Можемо у Азију, али нико нам не гарантује да ћемо играти у квалификацијама за Мундијал. ФИФА се пита. АФК је потврдила да је спремна да нас прими. Не постоје писани докази, гарантна писма, али немамо разлога да им не верујемо. Русија ни у једном тренутку није слала писмо којим најављује иступање из УЕФА. То је дезинформација", казао је Дјуков.

image