Спорт

Русија одложила гласање за иступање из УЕФА, одлука ће бити донета до краја године

Руска фудбалска унија (РФУ) требало је да гласа о иступању из УЕФА у уторак, али је та одлука одложена
Русија одложила гласање за иступање из УЕФА, одлука ће бити донета до краја годинеGetty © Matthias Hangst

Челна организација руског фудбала одложила је коначну одлуку о напуштању Европске фудбалске уније (УЕФА) и преласку у Азијску фудбалску конфедерацију (АФК).

Међутим, потврђено је да ће она бити донета до краја године.

Извршни комитет РФУ требало је да гласа у уторак, након састанка одржаног прошле седнице, али се то није догодило.

"Одлагање је било неопходно због додатних консултација око потенцијалног преласка из УЕФА у АФК. Планирано је да ново гласање буде одржано 31. децембра", стоји у саопштењу.

"Зборнаја команда" и тамошњи клубови су због рата у Украјини под санкцијама, па им је забрањено да играју у такмичењима под окриљем УЕФА и ФИФА.

Русија је елиминисана из квалификација за Светско првенство у Катару, где је требало да игра у европском баражу, али и из предстојећих квалификација за Европско првенство. Од суспензије Русија је одиграла само три утакмице, пријатељске против Киргистана, Таџикистана и Узбекистана.

Због тога су челници савеза почели да размишљају о приступању Азијској фудбалској конфедерацији (АФК), што је био предмет састанка Извршног комитета РФУ.

Председник Александар Дјуков рекао је да су сви упознати са снагом европског фудбала, али да његова организација "не види светло на крају тунела" када су у питању санкције.

Према његовим речима, Азијска фудбалска конфедерација је спремна да прихвати Русија, као и да није обавезно донети одлуку до краја године, али ће од ње зависити будућност фудбала.

"Ако ово не урадимо сада и касније се одлучимо за промену, следећи турнир на којем би наш национални тим могао да учествује био би у циклусу 2027. године. Одлагање одлуке за неколико дана могло би да значи да ће репрезентације изгубити четири године", навео је Дјуков.

УЕФА је у међувремену изразила забринутост и евентуални одлазак Руса окарактерисала као "озбиљан ударац".

image