Спорт

УЕФА враћа млађе селекције Русије на међународна такмичења

Европска фудбалска асоцијација, одлучила је на конгресу на Кипру, да ће млађим селекцијама репрезентације Русије, бити дозвољено да учествују на међународним такмичењима
УЕФА враћа млађе селекције Русије на међународна такмичењаGetty © Sebastian Widmann

Руским дечацима и девојчицама ће тако после годину и по дана, поново бити дозвољено да се такмиче са вршњацима из Европе.

То је одлука коју је УЕФА донела на конгресу на Кипру, а која може бити почетак великог повратка Русије европском фудбалу.

"УЕФА је била прва спортска организација која је реаговала на војну операцију у Украјини. У фебруару 2022. суспендовала је све руске тимове из својих такмичења, преместила догађаје заказане у Русији попут финала Лиге шампиона у Санкт Петербургу и Суперкупа у Казању, а отказала је и спонзорски уговор са Газпромом", започиње се у саопштењу европске куће фудбала.

"Извршни комитет УЕФА је одлучио је да ће руске млађе селекције поново бити примљене у репрезентативна такмичења ове сезоне. Извршни комитет је затражио од администрације УЕФА да предложи техничко решење које би омогућило враћање руских У17 тимова (девојчица и дечака) чак и када су жребови већ одржани. Све утакмице руских тимова ће се играти без заставе земље, химне, националне опреме и не на територији Русије."

"Истовремено, Извршни комитет је поновио осуду војне операције и потврдио да ће суспензија свих осталих тимова Русије (клубова и репрезентација) остати на снази до окончања сукоба", наводи се у саопштењу УЕФА.

image