Спорт

Рубијалес бесрамно упоредио пољубац фудбалерке на силу са крајем рата у Украјини

Донедавни председник Шпанског фудбалског савеза (РФЕФ) Луис Рубијалес, оптужен за сексуални напад јер је пољубио у уста играчицу Џенифер Ермосо, поново се нашао пред судом и наставио да ређа скандале
Рубијалес бесрамно упоредио пољубац фудбалерке на силу са крајем рата у УкрајиниGetty © Pablo Blazquez Dominguez / Stringer

Рубијалес је под истрагом након што је пољубио у уста чланицу фудбалске репрезентације Џенифер Ермосо 20. августа, када је Шпанија освојила Светско првенство за жене.

Приликом доделе медаља фотографисан је како на силу љуби једну од најбољих играчица националног тима, док је по окончању церемоније дошао у свлачионицу и јавно рекао да ће је оженити.

Тако је започео велики скандал у шпанском фудбалу, а 46-годишњи функционер је све време тврдио да је пољубац био "усаглашен" и "обостран".

Одбијао је да напусти место првог човека шпанског фудбала, РФЕФ је чак издао и саопштење да ће напустити Фифу и Уефу уколико се настави његово гоњење, да би оставку дао тек након што је шпанско тужилаштво подигло оптужницу због сексуалног напада и присиле.

На првом рочишту се изјаснио недужним, после чега је одржано ново и шпански медији су дошли до транскрипта његовог исказа.

"Како да се извиним некоме када смо обоје били пресрећни?", почео је Рубијалес своје излагање које је трајало тачно 54 минута и 36 секунди.

"Гледајте, то сам урадио и са (осталим) играчицама. Био је то тренутак... Освојили смо Светско првенство, била је велика еуфорија. Овде није реч о томе да је неко одвео некога у канцеларију и пољубио га на силу. Не, било је тако природно, пред очима милиона гледалаца, између двоје људи који сарађују већ доста дуго."

Различити чланови фудбалског савеза, женског фудбалског тима и стручног штаба, позивани су претходних дана да сведоче и дају своје верзије догађаја.

Ермосо, која се тренутно налази у Мексику у свом клубу Пачука, почетком септембра рекла ј државном тужилаштву у Мадриду да није одобрила Рубијалесу пољубац те да је РФЕФ притискао њу, њену породицу и пријатеље да заштити председника.

Њене саиграчице Алесија Путељас, Ирене Паредес и Миса Родригез су се такође појавиле на суду и сведочиле да је на њих вршен притисак како би убедиле Џени да јавно умањи значај инцидента.

Рубијалес је првобитно све који су од тога правили велики проблем назвао идиотима, али се потом извинио уколико је некога увредио, истичући да је направио грешку.

Променио је "плочу" и, после изјаве да се све догодило спонтано, навео да је разговарао са Ермосо.

"Док су пролазили, загрлио сам све играчице и тренера. Пришла ми је и загрлила ме. Загрлили смо се, подигла ме је и направио сам гест како не бих пао, а све се то дешавало током разговора у којем сам јој рекао, да није било ње, не бисмо освојили Светско првенство."

На питање да ли мисли да јој није указао поштовање, одговорио је:

"Молим вас! Питао сам је, она је одговорила да је у реду. Како да је не поштујем? Смејала се и док је одлазила два пута ме је 'шљепнула' са стране."

Тужилаштво тражи од истражног судије да му забрани приступ играчици на мање од 500 метара, као и потпуну комуникацију са њом, лично или преко посредника.

"Ухватила ме је где год је стигла. И ја сам њу и то је то, ништа више. Два-три минута касније су ме све подигле и бацале у ваздух. Не кажем да у том тренутку није требало да ме додирују по, извинићете на речнику, задњици, коленима, леђима... Освојили смо Светско првенство и невероватна еуфорија и срећа су биле неописиве."

И за крај, ситуацију која се те вечери догодила у Сиднеју, упоредио је са крајем рата у Украјини!?

"Десило се природно као када освојите новац на лутрији или се заврши рат у Украјини или освојите светску титулу. Такав налет емоција, спонтаност... Сама ми је рекла да је било у реду", закључио је Рубијалес.

Шпански фудбалски савез тренутно води Педро Рока, 68-годишњи потпредседник РФЕФ-а, који је десет година био на челу Фудбалског савеза западне покрајине Екстремадуре.

image