Спорт

Фудбалерке Шпаније не прекидају штрајк: Не осећамо се сигурно и поштовано

Репрезентативке Шпаније у фудбалу, саопштиле су да настављају штрајк и да не желе да презентују своју земљу докле год се не осете у сигурном окружењу, које ће их поштовати и подржати како би дале свој максимум
Фудбалерке Шпаније не прекидају штрајк: Не осећамо се сигурно и поштованоGetty © Pablo Blazquez Dominguez

Шпански фудбал пролази кроз велике проблеме.

Репрезентативке "црвене фурије" издале су саопштење у којем наводе да не желе да прекину штрајк.

Навеле су да се не осећају сигурно и да се неће одазвати новом селектору, све док Луис Рубијалес и званично не напусти функцију првог човека Савеза.

Поменути Рубијалес је тек после снажног притиска јавности и суспензије УЕФА, пристао да потпише оставку и тако плати за недозвољено љубљење у уста репрезентативке Џенифер Ермосо на церемонији доделе медаља на СП.

Ипак, смена првог човека још увек није извршена, због чега су се фудбалерке Шпаније определиле на продужетак штрајка.

Затим је смењен и селектор Хорхе Вилда, због ранијег сукоба са фудбалеркама и подршке првом човеку Фудбалског савеза Шпаније.

Фудбалерке не траже само оставку Рубијалеса због насртаја на Џенифер Ермосо, већ и дубље структуралне промене у шпанском фудбалу када је однос према женама и фудбалеркама у питању.

Након што је нови селектор Монтсе Томе саопштио списак репрезентативки за наредне репрезентативне мечеве поручено му је да се ниједна фудбалерка неће одазвати том позиву све док Рубијалес и званично не одступи.

"Промене које су направљене нису довољне да би се фудбалерке осећале да су на сигурном месту, где су жене поштоване и где имају подршку како би пружале свој максимум", наводи се у саопштењу играчица.

Поводом целог случаја реаговао је и шпански суд, који је изрекао забрану приласка Луису Рубијалесу.

Према тој забрани, Рубијалес неће моћи да приђе Џени Ермосо на 200 метара, преносе шпански медији.

image