Спорт

Швеђанин подржао повратак Руса у фудбал, па морао да поднесе оставку: "Мржња је заменила радост"

Потпредседник УЕФА Карл-Ерик Нилсон, који је гласао за повратак руских омладинских фудбалских репрезентација на међународна такмичења, поднео је оставку на место председника Шведске националне спортске конфедерације и спортских тренера (СИСУ), наводи се на званичном сајту те организације
Швеђанин подржао повратак Руса у фудбал, па морао да поднесе оставку: "Мржња је заменила радост"Getty © Simon Hofmann / Stringer

Извршни комитет УЕФА је раније дозволио руским омладинским тимовима (не старијим од 17 година) да учествују на међународним турнирима. Женске и мушке екипе ће утакмице играти без заставе, химне и не на територији Руске Федерације.

Ипак, Енглеска, Пољска, Шведска, Данска, Летонија, Литванија и Норвешка рекле су да њихове репрезентације одбијају да играју против Руса.

Како преноси "Скај њуз", упркос противљењу Фудбалског савеза Шведске (СвФФ), Нилсон је гласао за повратак Руса на турнире. Он је касније изразио жаљење што је његов став о пријему руских омладинских тимова погрешно схваћен.

Нилсон је изабран за председника СИСУ-а у мају 2023. Након његовог одласка, Ана Иварсон, која је раније била потпредседница, постала је вршилац дужности шефа организације.

"Сада ми је веома тешко да донесем одлуку да дам оставку јер се осећам веома посвећено и задовољан својом мисијом. Али комбиновање две улоге се показало тешким и то би могло да утиче на кредибилитет мене и шведског спорта, па сам одлучио да одем. За мене лично ово је, наравно, тужна ситуација, желео бих да постигнем више као председник. Недавна пажња медија према мени није била добра за шведски спорт. Ова пажња је изазвала много мржње и напада. Да бисте водили спортски покрет, потребна вам је жеља и радост. Мржња је заменила радост", додао је Карл-Ерик Нилсон.

image