Спорт

Да ли би повратак Руса могао да буде адут Томаса Баха за останак на челу МОК-а?

У суботу је покренута иницијатива да се Томасу Баху дозволи да остане председник Међународног олимпијског комитета (МОК) након истека његовог мандата 2025. године
Да ли би повратак Руса могао да буде адут Томаса Баха за останак на челу МОК-а?Getty © Tullio M. Puglia / Stringer

Мустафа Бераф, председник Асоцијације националних олимпијских комитета Африке, предложио је да би Баху требало да буде дозвољено да настави да буде председник.

Бераф, који се такође залаже за повратак руских спортиста на међународна такмичења, предложио је то на 141. седници Извршног комитета МОК-а у Мумбају.

"У име Асоцијације националних олимпијских комитета Африке, предлажемо промене тренутних докумената, како би Томас Бах могао да буде реизабран трећи пут као председник МОК-а, с обзиром на то да организација успешно функционише у тешким временима", казао је Бераф.

Према тренутном статуту организације, Немац би требало да се повуче после 12 година, односно два мандата на челу МОК-а.

"Пре свега, хвала свима на речима подршке јер мислим да ове речи нису упућене само мени, него свима нама", истакао је Бах.

"Оно што је учинило да превазиђемо изазове које смо имали управо је ово јединство, подршка коју изражавате."

Бераф је имао је додатни захтев – повратак Руса и Белоруса на Олимпијске игре.

"Предлажемо такође да се дозволи спортистима из Русије и Белорусије да учествују на Олимпијским играма под оређеним условима, тако да они не би патили због политичких процеса", закључио је Бераф.

У случају да овај предлог буде прихваћен, то би извесно значило и крај кандидатуре Бахових изазивача. Један од њих је двоструки олимпијски шампион и председник Светске атлетске федерације Себастијан Коу, односно Хуан Антонио Самаранч, чији отац је био на челу МОК-а од 1980. до 2001. године.

И раније је мењан статут Међународног олимпијског комитета, Жоао Авеланж је повећао старосну границу са 75 на 80 година како би могао да остане председник, док је Жак Рог увео 12-годишњи мандат.

Што се тиче Баха (69), његов останак на овој позицији изгледа зависи и од одлуке коју толико дуго одбија да донесе, а то је повратак руских и белоруских спортиста на Олимпијске игре у Паризу следеће године.

image