Спорт

Пољаци желе да сруше првог човека руског фудбала, али је он и Уефи сувише важан

Један од највећих спортских медија у Пољској кренуо у отворену офанзиву против првог човека руског фудбала, али је брзо заустављен – и то из највиших кругова
Пољаци желе да сруше првог човека руског фудбала, али је он и Уефи сувише важан© РИА Новости/Алексей Филиппов

Спортски портал "sport.pl" у суботу ујутру објавио је текст о Александру Дјукову, под називом "Путинов човек седи у органима УЕФА".

"Како је могуће да, иако рат у Украјини траје више од годину и по дана, руски представник Александар Дјуков и даље седи у Извршном комитету УЕФА?", почиње се у тексту аутора Јакуба Северина.

Дјуков је председник Фудбалског савеза Русије (РФУ) и члан Извршног комитета Европске фудбалске уније од 2021. године. Он је генерални директор и шеф надзорног одбора компаније "Гаспром њефт".

"Дјуков је несмењив – незванично сазнајемо из Уефе", додаје се у тексту.

Чланак на пољском сајту стигао је после одлуке да се млађим селекцијама руске репрезентације ипак не дозволи наступ на међународним такмичењима. Извршни комитет УЕФА поништио је одлуку о повратку руских омладинских тимова који се састоје од играча млађих од 17 година, након протеста бројних националних фудбалских савеза.

После почетка специјалне војне операције у Украјини, руски фудбалски клубови и национални тимови суспендовани су са међународних такмичења, али се све чешће спомиње њихов повратак.

Један од најзаслужнијих људи за то је управо Дјуков, који је део Извршног комитета и један од 18 најважнијих људи у Уефи, када је у питању доношење важних одлука. Подсетимо, Европска фудбалска унија је дуго имала и спонзорски уговор са "Гаспромом", од којег је зарађивала велики новац, али је он прекинут због санкција Русији.

И Пољацима је постало јасно да је 55-годишњи функционер и бизнисмен сувише важан Уефи да би га се одрекла.

Више пута је из те организације потврђено да су сви потези које је УЕФА повукла, а који су усмерени ка санкцијама Русији, учињени нерадо. Најпознатије су речи Јарослава Говина, потпредседника владе Пољске, које гласе:

"Гласао сам (за санкције), али нисам био срећан", признао је Говин.

Потпредседник Уефе Збигњев Бонијек истакао је за "sport.pl" да је Дјуков демократски изабран у Извршни комитет и да не може бити избачен.

Комитет може суспендовати неког од својих чланова ако захтев потпише две трећине чланова, а онда и да на првој следећој седници на гласању буде више од 50% и једног гласа за суспензију.

"Љубазно вас обавештавамо вас да се одлука коју је Извршни комитет УЕФА донео 28. фебруара 2022. године да привремено суспендује руске клубове и националне тимове не односи на руске званичнике у Извршном комитету, осталим комитетима и комисијама", стигао је одговор Пољацима из Уефе.

"Имајте на уму да УЕФА наставља да процењује развој ситуације са чињеничног и правног становишта и у том смислу. Извршни комитет УЕФА може сазвати ванредне састанке кад год је то потребно ради доношења даљих одлука, ако сматра да је потребно."

image