Спорт

Србија у трећем шеширу за ЕУРО 2024: Хрвати избегли "орлове", прете Албанија и Швајцарска

Када би квалификације биле окончане у овом тренутку, "орлови" на Европском првенству не би могли да играју против Хрватске или Холандије, али би били могући дуели са неким изузетно снажним селекцијама
Србија у трећем шеширу за ЕУРО 2024: Хрвати избегли "орлове", прете Албанија и Швајцарска© Dusan Milenkovic/ATAImages

Фудбалска репрезентација Србије савладала је у уторак увече Црну Гору 3:1 у утакмици квалификација за Европско првенство, чиме је направила пресудан корак ка пласману на прво континентално такмичење после 24 године.

"Орловима" је у последњем колу против Бугарске 19. новембра довољно да не изгубе, или да Црна Гора не слави у оба преостала меча против Литваније и Мађарске, како би се пласирала на турнир који се 2024. одржава у Немачкој.

Како се квалификације ближе самом крају, тако је и све већи број репрезентација које су обезбедиле или су јако близу да обезбеде место на Европском првенству. Због свега тога, већ сада постоје предвиђања како би четири шешира на жребу за групну фазу могла да изгледају.

Жреб за Европско првенство ће бити одржано 2. децембра у Хамгургу, а извесно је да ће на њему бити и Србија и то у трећем шеширу. Састав шешира не одређује се на основу ФИФА ранг листе, већ искључиво резултата у овим квалификацијама. Како је Србија јако близу да буде другопласирана иза Мађарске у својој групи, она неће моћи да се нађе у неком од јачих шешира.

То није добра вест за "орлове" пошто би из прва два шешира могли да дођу тешки ривали, али није искључено да у последњем четвртом шеширу буде неких снажних селекција, попут Италије којој "виси" пласман на завршни турнир након пораза од Енглеске.

Овако у овом тренутку изгледају предвиђања за четири шешира, а Србија у том сценарију не би могла да се састане са екипама из трећег шешира:

  • ПРВИ ШЕШИР: Немачка, Португал, Француска, Енглеска, Белгија и Шпанија.
  • ДРУГИ ШЕШИР: Мађарска, Данска, Албанија, Турска, Швајцарска и Аустрија.
  • ТРЕЋИ ШЕШИР: Шкотска, Холандија, СРБИЈА, Словенија, Хрватска и Чешка.
  • ЧЕТВРТИ ШЕШИР: Италија, Словачка, Румунија, Украјина, Грчка и Пољска.

Тако би, по тренутној ситуацији, Србија могла да добије групу Француска, Данска и Италија, али и групу као што је Немачка, Албанија, Словачка. Ипак, до краја квалификација ће засигурно бити великих промена и у овом аспекту.

image