Спорт

ФСС: Жалићемо се на одлуку УЕФА и покушати да ублажимо казну

Фудбалски савез Србије (ФСС) најавио је жалбу на одлуку Европске фудбалске уније (УЕФА), која је казнила ФСС једном утакмицом без публике и новчано са 89.250 евра због инцидената навијача на мечу са Црном Гором у квалификацијама за Европско првенство 2024. године

Србија је 17. октобра на стадиону "Рајко Митић" у Београду победила Црну Гору 3:1 у мечу групе Г квалификација за ЕП 2024.

"То значи да ће у Лесковцу 19. новембра, када Србија у оквиру последњег кола квалификација за ЕП игра против Бугарске, улаз на трибине бити дозвољен само деци млађој од 14 година у организацији ФСС (Основне школе, Школе фудбала са територије наше земље). Истовремено, ФСС је кажњен са 89.250 евра, чиме је укупна новчана казна због изгреда на трибинама само на последња два меча националног тима у 2023. години, достигла цифру од 144.250 евра", наводе из ФСС.

У саопштењу се подсећа да је захваљујући напорима руководства ФСС и разумевању чланова Комисије за жалбе УЕФА, претходна казна од две утакмице без публике, смањена после уложене жалбе на један меч уз услов да се не понове исти или слични прекршаји у трајању од две године.

"Нажалост, упркос свим превентивним и безбедносним мерама, које је ФСС предузео (сваки власник улазнице имао је обавезу да приложи пасош и копију личне карте, како би се индивидуализовала одговорност), као и изузетној сарадњи са ФСЦГ на припреми утакмице, поновио се исти прекршај, односно увредљива скандирања која УЕФА дефинише као расизам", саопштено је из ФСС.

Србија се налази на другом месту на табели групе Г квалификација за ЕП у Немачкој са 13 бодова. "Орловима" је неопходан бод у наредном мечу против Бугарске за пласман на ЕП, под условом да Црна Гора 16. новембра савлада Литванију на свом терену.

"ФСС ће због значаја предстојеће утакмице против Бугарске искористити сва правна средства, одмах упутити жалбу и покушати да ублажи казну. Потпуно свесни чињенице да су учињени прекршаји од стране наших навијача и да смо били под условном казном, тражићемо одлагање или ублажавање исте, како би на новоизграђеном стадиону у Лесковцу приредили најбољу могућу атмосферу и пружили пуну подршку нашој репрезентацији", истиче се у саопштењу ФСС.

Србија ће имати леп амбијент на мечу са Бугарском у Лесковцу, наводе из ФСС.

"Без обзира на исход жалбе, стадион у Лесковцу ће свакако бити испуњен до последњег места, јер нам правила дозвољавају присуство најмлађих навијача до 14 година. Поучени претходним искуствима са мечева против Литваније и Мађарске и уз лепу кореографију, која се припрема за меч са Бугарском, убеђени смо да ће наш тим имати сјајан амбијент на свом последњем кораку ка Немачкој", закључује се у саопштењу ФСС.

image