Спорт

Абазовић: ДПС понизио Спајића, а он државу

Бивши премијер Црне Горе је коментарисао ново одлагање пописа становништва Црне Горе за 3. децембар
Абазовић: ДПС понизио Спајића, а он државу© A.K./ATAImages

Председник Владе Црне Горе Милојко Спајић је "понизио државу", рекао је бивши црногорски премијер и лидер опозиционог Грађанског покрета Ура Дритан Абазовић, поводом још једног одлагања пописа становништва.

"Две цртице о одлагању пописа - или како је ДПС понизио Спајића, а Спајић државу!", написао је Абазовићна на друштвеној мрежи Икс.

Влада премијера Абазовића донела је летос уредбу према којој би попис становништва, након две године кашњења, требало да буде одржан од 1. до 15. новембра.

Абазовић и чланови његовог кабинета тада су тврдили да је све спремно за одржавање пописа, без намере да одлажу датум почетка овог процеса, упркос томе што је Демократска партија социјалиста прогласила бојкот.

Дан након што је изабрана нова влада премијера Милојка Спајића, непосредно уочи предвиђеног почетка пописа, донета је нова уредба којом је почетак овог процеса одложен за 30. новембар.

Након више сусрета премијера Спајића са представницима опозиционих странака, предвођених ДПС-ом, и представницима већа мање бројних народа у Црној Гори, премијер је пре две вечери саопштио да је све спремно и да попис почиње како је планирано - 30. новембра.

ДПС је, међутим, саопштио да ће бојкотовати попис јер нису испуњени сви договорени услови за његово одржавање, па је Спајић јуче најавио ново одлагање за неколико дана.

О 3. децембру као новом датуму почетка пописа становништва одлучила је синоћ Влада Црне Горе, а одлука је објављена и у Службеном листу. Попис ће трајати до 18. децембра.

Одлука Владе Црне Горе о још једном одлагању почетка пописа донета је након састанка Спајића са посланицима парламентарне већине на коме је против била Демократска народна партија Милана Кнежевића.

image