Спорт

"Ђоковић је убио дебату о најбољем свих времена - ово никада у историји нисам видео"

Чувени тениски стручњак Патрик Муратоглу каже да љубитељи тениса данас могу само да расправљају којег играча су највише волели, не и који је најбољи у историји
"Ђоковић је убио дебату о најбољем свих времена - ово никада у историји нисам видео"Getty © Cameron Spencer / Staff

Новак Ђоковић је најбољи тенисер свих времена и та дебата је завршена. То је очигледно поред свих рекорда које Србин има у својим рукама, а то мисли и Патрик Муратоглу.

Један од најбољих тренера у светском тенису је јасно поручио у последњој изјави да после освајања три гренд слема и играња финала на Вимблдону, после освајања још два мастерса и Завршног турнира - Новак Ђоковић је несумњиво најбољи у историји.

"Једина дебата сада је ко је мој омиљени играч. Ко је најбољи? Ту нема дебате. Новакова сезона је једна од најбољих у каријери, иако је 2015. година била нестварна. Прошло је осам година од тада, има 36 година и овако игра. Никада нисам видео у историји тениса да је неко овако доминантан са 36 година, као што је био са 26, 28 година. Током целе каријере је био на врху, имао је тешку само годину-две", почео је Муратоглу изјаву за "Тенис Мејџорс".

Затим је споменуо и његове највеће ривале и приче око тога ко је најбољи у историји.

"Играо је у ери са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, што још више говори о томе колико је доминантан. Чувена ГОАТ дебата сада је 'мртва' после овакве године, три слема и једно финале. Држи рекорде скоро свуда, по мастерсима, слемовима, недељама на врху, а још игра и још је на врху. Да ли је Новак из 2023. године бољи од оног из 2015. године? Сматрам да је данашњи Новак бољи, његова игра је еволуирала, има више самопоуздања, физички није пао, да је пао у том сегменту онда бих имао другачије мишљење. Међутим, његов фитнес ниво је нестваран, још је флексибилан, има баланс, борбен."

На крају, Муратоглу је прокоментарисао и мишљења навијача Федерера да је Швајцарац у позним годинама играо подједнако добро.

"Чујем приче да је оно што је Роџер урадио између 2017. и 2019. године исто као ово што Ђоковић ради сада, али постоји велика разлика. Федерер је 2018. године био бољи него 2008. године. Зашто? Због једног разлога, због бекхенда. Донео је одлуку, почео је раније да удара лоптицу, да не враћа слајс и то је правило разлику. Међутим, са 36-37 година он није имао ту константност нити је узео три слема. Ђоковић је физички на истом нивоу као са 26 година и то је велика разлика, када имате то, онда имате ту константност и да будете стално у врху", закључио је Муратоглу.

image