Спорт

Боксерска елита код Вучића – Србија добија Национални тренинг центар

Председник Србије Александар Вучић угостио је првог човека Светске боксерске федерације (ИБА) Умара Кремлјова, легендарне шампионе Роја Џонса јуниора, Александра Повјеткина и Дениса Лебедева, као и делегацију БСС на челу са председником Савеза Ненадом Боровчанином
Боксерска елита код Вучића – Србија добија Национални тренинг центар© FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

Кремљов и легендарни шампиони бораве у Београду због полагања камена темељца за изградњу Националног боксерског тренинг центра и мултифункционалне дворане.

"Веома сам задовољан што су овако велики шампиони, уз председника Кремљова, у Београду. Роја Џонса јуниора сам већ имао прилику да упознам, а сада ми је драго да упознам Повјеткина и Лебедева", рекао је Вучић.

Председник је додао да се сећа када је гледао један Повјеткинов меч и да се прилично изнервирао јер је тада изгубио.

"За нас је овај инфраструктурни напредак веома важан, изградња тренинг хале и центра је нешто што ће додатно помоћи развоју нашег бокса. Хвала свима што подржавате и помажете наш бокс, а ја сам увек ту да помогнем колико могу", истакао је Вучић.

Током састанка Вучићу је представљен будући изглед Националног боксерског центра, а разговарало се и организацији Европског првенства у Београду, првог у историји истовремено за мушкарце и жене.

Александар Владимирович "Саша" Повјеткин рођен је 2. септембра 1979. године и бивши је руски професионални боксер који се такмичио од 2005. до 2021.

Носио је ВБА (редовну) титулу у тешкој категорији од 2011. до 2013., ВБЦ привремену титулу у тешкој категорији од 2020. до 2021. и два пута се борио за уједињене шампионске појасе у тешкој категорији.

Као аматер, Повјеткин је освојио златне медаље у супертешкој категорији на европским првенствима 2002. и 2004, Светском првенству 2003. и Олимпијским играма 2004. године.

Након што је постао професионалац 2005. године, победио је Руслана Чагајева и освојио упражњену ВБА (регуларну) титулу. Изазвао је уједињеног шампиона Владимира Кличка за ВБА (Супер), ИБФ, ВБО, ИБО, "The ring" титулу 2013. претрпевши свој први пораз у професионалној каријери једногласном одлуком.

Повјеткин се борио са уједињеним шампионом Ентонијем Џошуом за ВБА (Супер), ИБФ, ВБО и ИБО титуле 2018. и претрпео је пораз техничким нокаутом у седмој рунди.

Рој Џонс Јуниор рођен је 16. јануара 1969. године на Флориди, САД.

Као боксер одликовао се одличном реакцијом, брзином и осећајем за дистанцу. Рој је први пут постао познат на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године када је боксовао као аматер и освојио сребро. Након Олимпијских игара Рој је одлучио да постане професионалац.

У професионалном боксу, Рој Џонс је постигао огроман успех. Постао је светски првак у четири категорије – средња, суперсредња, полутешка и супертешка.

Постао је први и до сада једини бивши боксер средње категорије на свету који је постао светски првак у тешкој категорији. Дуго времена је важио за најбољег на свету.

Током своје дуге боксерске каријере, Рој Џонс јуниор остварио је 66 победа и претрпео девет пораза. У јесен 2015. Рој Џонс је добио руско држављанство.

На пријему у Палати Србија присуствовали су и министар спорта Зоран Гајић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, председник Надзорног одбора БСС Адук Абакаров, некадашнји боксерски шампион Мирко Пузовић, као и чланови мушке и женске боксерске репрезентације.

image