Спорт

Чувени Рус објаснио зашто Новак и даље побеђује млађе од себе: Он је уникат!

Један од оних који је из првог реда гледао како Србин постаје најбољи свих времена зна разлог његове доминације
Чувени Рус објаснио зашто Новак и даље побеђује млађе од себе: Он је уникат!Getty © Clive Brunskill

Николај Давиденко, један од најбољих руских тенисера у овом веку, верује да Новак Ђоковић има велику предност у односу на много млађе изазиваче.

Давиденко је предводио руски тенис у првој деценији 21. века и имао је прилику да гледа Ђоковићево сазревање.

"За мене, он је уникат", почео је Давиденко.

"Ђоковић игра са вештином коју акумулира од првог дана, откако је почео да се састаје са Федерером, Надалом или са мном. Новак се увек држи својих физичких квалитета. Његов циљ је да задржи снагу и концентрацију."

Рус је био трећи тенисер света, освојио је 21 титулу, од којих је она највећа била на Завршном турниру у Лондону 2009. године. На том такмичењу је савладао Рафаела Надала, али изгубио од Ђоковића у групи.

Са Новаком је током каријере одиграо осам мечева и добио само два.

"Новак је свестан како и зашто све побеђује својим тенисом. Сви из велике тројке су квалитетнији у игри од осталих ривала. Млади још немају тај квалитет. Чак ни за Алкараза, мада је по кретању сличан Надалу из његове младости, не може да се каже да је надмашио очекивања."

Апострофирао је легендарни 42-годишњак колико је важно направити добар распоред турнира.

"Новак, чак и када није одиграо ниједан меч, увек има довољно снаге чим уђе у форму. Наравно, ако није повређен. За њега је веома важно да буде физички спреман за сваку партију. Осим тога, његова концентрација је боља од оне осталих тенисера. Зато се они плаше њега."

Ипак, најважније оружје које Србин поседује је ментална стабилност и чињеница да је психички можда и најјачи спортиста на свету.

"Један од разлога зашто Ђоковић побеђује и млађе играче је зато што они губе од њега психолошки, пре него што и изађу на терен. Помисле: 'То је Ђоковић' и готово је. Зато он доминира против њих. Све што ради је уникатно. Заиста нико никада није тако играо до сада", закључио је Давиденко.

image