Спорт

И Британци морају да скину капу: Новак у избору за спортисту године "Би-Би-Сија"

Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, налази се међу номинованима за награду спортисте године коју додељује британски "Би-Би-Си"
И Британци морају да скину капу: Новак у избору за спортисту године "Би-Би-Сија"Getty © Clive Brunskill

Највећи британски медији сваке године бира најбољег спортисту или спортисткињу, а чини се да би она поново могла у руке Србина.

После изузетно успешне сезоне Новак Ђоковић нашао се на листи кандидата коју је објавио "Би-Би-Си" за награду најбољег спортисте ове године коју је претходно освојио Лионел Меси.

Српски ас је велики фаворит, а међу номинованима су Ерлинг Холанд, фудбалер Манчестер ситија, возач Ред Була Макс ФерстапенСимон Бајлс, америчка гимнастичарка, Аитана Бонмати, фудбалерка којој је управо Новак доделио "Златну лопту", као и јужноафрички рагбиста Сија Колиси.

Прошле године је добитник награде био Лионел Меси због тога што је одвео Аргентине до трофеја на Светском првенству, али чини су ове године Новакова остварења већа од свих који су постигли остали кандидати.

Он је у сезони за нама освојио три гренд слема (Аустралијан опен, Ролан Гарос и Ју-Ес опен), на четвртом је играо финале (Вимблдон), чиме је постао најуспешнија особа која је икада узела рекет у руке, са 24 пехара са највећих турнира.

Тријумфовао је и на Завршном турниру у Торину – рекордни, седми пут, што му је омогућило да осми пут календарску годину заврши на првом месту.

Никоме то до сада није пошло за руком, као ни да дође до 400 седмица на "броју 1", што је Ђоковић већ премашио.

Гласање за спортисту године отворено је до 12. децембра, а коначни резултати, односно име победника, биће саопштени 19. децембра.

Новак је 2011. године већ освојио награду коју додељује "Би-Би-Си".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner