Спорт

Човић и Мијаиловић открили буџете "вечитих" - укупно близу 36.000.000 евра

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић открио је буџет црвено-белих за сезону 2023/24. Након што је то претходно учинио Остоја Мијаиловић као први човек КК Партизан, сада је стигао одговор и са Малог Калемегдана
Човић и Мијаиловић открили буџете "вечитих" - укупно близу 36.000.000 евра© Dusan Milenkovic/ATAImages

Остојић је објавио да је буџет Партизана 20.000.000 евра, док је Човић потврдио да је буџет Црвене звезде нешто испод 16.000.000 евра.

"За целокупну организацију је буџет око 20 милиона, али битно је да знате да ће нам приход од карата бити осам милиона евра и да смо од последња три месеца платили 5.000.000 евра пореза држави", почео је Мијаиловић приликом гостовања на ТВ "Прва".

"У овом тренутку имамо да платимо укупног заосталог дуга око 3.000.000 евра и неки остатак који се отписује и где отплаћујемо цео дуг, то управо решавамо са Пословном банком, морамо да позајмимо новац, ми из управе ћемо позајмити део новца, део ћемо подићи дугорочни кредит, али морам да напоменем да смо платили пет милиона евра пореза у последња три месеца, да плаћамо редовно социјална примања свима, да плаћамо плате редовно, старе дугове редовно... Кад исплатимо та три милиона евра, нећемо имати више обавезе ни према коме. Ми смо један од најстабилнијих клубова у Европи када су у питању финансије", рекао је Мијаиловић.

Сада је и Човић рекао какво је стање у КК Црвена звезда.

"Буџет Звезде је око 15 милиона, 15.777.062 евра, трошкови за играче по фер-плеју Евролиге не смеју да пређу 60 одсто буџета, тачније 10.192.792 евра, то је буџет за сезону 2023/24. Буџет је жива материја, па ако дође до неких долазака или одлазака, он ће се померати, али морамо да поштујемо финансијски фер-плеј који говори о укупном односу трошкова", рекао је Човић гостујући на ТВ "Прва".

Први човек црвено-белих се потом дотакао и питања плаћања пореза.

"Звезда то поштује, очекујемо да ће и други поштовати. Ми смо били под мерама прошле године, наше комшије биле су енормно ангажоване да спрече играње Кампаца, што се догодило два месеца. Извештај смо предали почетком новембра, крајњи рок је 20. децембар. Биће интересантно видети како ће та комисија коментарисати неке друге буџете, на пример од наших комшија. Када држави дугујете 585 милиона динара за порез."

Човић је на крају искористио прилику да "пецне" црно-беле.

"Боље да не ширимо неистине и лажи, прави се наратив да је Звезда неуспешна, а Партизан успешан. Та лаж се понавља 1.000 пута и тако покушава да се уђе у главу људима око таквих приступа. Ово су тачни подаци, који могу да буду и треба да буду јавно доступни. Звезда се труди да буде транспарентна и један смо од најтранспарентнијих клубова на нашим просторима. Од 2011. до данас смо освојили 22 трофеја. Неки најављују спектакуларну прошлу сезону и освојен једна трофеј од укупно три за седам година, ми два од укупно 22. Шта је мерљиво у спорту? Па трофеји", закључио је Човић.

image
VV inauguration
banner