Спорт

"Финале Партизана и Звезде са 100.000 навијача је ренесанса кошарке"

Пројекат АБА лиге егзистира више од две деценије и уважен је код свих релевантних кошаркашких фактора у Европи, пре свега у Евролиги, рекао је у новогодишњем интервјуу Танјугу директор регионалног такмичења Милија Војиновић
"Финале Партизана и Звезде са 100.000 навијача је ренесанса кошарке"© Dusan Milenkovic/ATAImages

"Већ две сезоне имамо два представника у Евролиги, такође имамо и тимове који играју у Еврокупу, али и ФИБА Лиги шампиона и ФИБА Еуро купу. Популарност АБА лиге је веома значајна и ми смо унутар лиге задовољни са тим", истакао је Војиновић.

Према његовим речима, специфичност спортских такмичења, тако и АБА лиге је да пресек године увек дође средином сезоне.

"Ако бисмо се враћали на целу 2023. годину онда морамо да се вратимо и на завршетак прошле сезоне, који је нама у АБА лиги за понос. Финална серија између Партизана и Звезде била је ренесанса регионалне и српске кошарке, са 100.000 гледалаца на утакмицама финалне серије."

Партизан је у финалу искористио предност домаћег терена и резултатом 3-2 у серији и после 10 година освојио титулу.

Оба тима су обезбедила место у Евролиги, Партизан као шампиона, Звезда уз "вајлд кард", а љубитеље кошарке посебно занима како "стоје ствари" за даље.

"До сезоне 2024/25 шампион АБА лиге је сигуран учесник Евролиге. Имали смо ту ситуацију са руским клубовима који су искључени и због тога ми сада имамо два представника у елитном рангу. Публицитет који има кошарка у Србији и оно што су пружили Партизан и Црвена звезда Евролиги у претходним сезонама недвосмислено доводи до закључка да ће се тај континуитет наставити у будућности", сматра Војиновић.

Након свих утакмица које одиграју Партизан и Црвена звезда на прес конференцијама тренери противничких екипа увек говоре о специфичном догађају и томе шта та два клуба раде за Евролигу и колико је та популарност и гледаност значајна.

"То што раде навијаче је уникатно, не само у Европи већ и шире", каже некадашњи арбитар.

Вест која је у овом тренутку можда и најинтересантнија, а доводи се у везу са АБА лигом, јесте ситуација са Дубаијем, који би у будућности могао да буде део Јадранског, али и евролигашког друштва.

"Са Дубаијем смо почели да разговарамо током Фајнал-фора Евролиге у Каунасу. Ти разговори су интензивни, могу рећи и свакодневни. Ми смо Дубаи већ имплементирали кроз јуниорску лигу. Учешће Дубаија у АБА лиги се огледа кроз спортско-пословни део, неочекујући да ће они доћи са џаковима новца и у потпуности финансирати АБА лигу. Постоји међусобна комуникација како направити најбољи модел у том пословном смислу, а што се тиче спортског дела, прерано је говорити о систему такмичења."

Додаје да би уласком Дубаија АБА лига могла да претрпи минималне промене.

"Оно што је сигурно је да ће тренутни абалигаши, сем последњепласираног, задржати свој статус у сезони 2024/25. Укључивање Дубаија би можда проузроковало проширење лиге, али је то све тренутно у домену разговора и одлуку ће свакако донети клубови који су власници лиге. Они су нама из менаџмента препустили да разговарамо са људима из Дубаија. Ти разговори су интензивни, конструктивни и конкретни и у неком наредном периоду ће бити јасно који ће то бити путеви и какав ће то бити пројекат."

Потенцијални улазак Дубаија у Јадранску лигу, не би био први када је у питању овакав или сличан подухват.

Израелски Макаби је у два наврата био део АБА лиге - прво у сезони 2002/03, потом и у сезони 2011/12.

Спортски директор лиге истиче да потенцијални пут у Емирате не би требало да представља велики проблем клубовима.

"АБА лига покрива све трошкове клубовима у смислу путовања. Дубаи јесте удаљен авионским линијама пет сати од Београда, Загреба и Љубљане, али свакодневне линије су олакшавајућа околност. Имамо летове из Београда за Дубаи два пута дневно и по једном из Загреба и Љубљане. Надам се успешном завршетку разговора и уласком Дубаија у АБА лигу, они би добили много, а ми бисмо добили додатну ноту и популарност. Свакако, важно је и ширење тржишта и уз неке финансијске околности можда бисмо добили и наградни фонд за клубове који би се остварио први пут, што се тиче европских лига."

Дубаи као пројекат је већ имплеметиран у АБА лигу кроз учешће Фалконс академије у јуниорском такмичењу.

Ова екипа је дебитовала у новембру на турниру на Златибору. Остварили су два пораза и победу. Изгубили су од Црвене звезде са 78:67 и Борца резултатом 88:76. Једину победу остварили су против СЦ Дербија са 77:69.

Оно што је интересантно јесте да за тај тим играју тројица српких кошаркаша рођена 2006. године - Марко Тофоски, Алекса Влајић и Коста Заклановић.

"Реакције су позитивне и са њихове и наше стране. Они нису били само пуки учесници, већ су били врло конкуренти, иако су се такмичили са најталентованијим дечацима које има Европа. Знамо да је ово поднебље непресушан извор талената. Били су врло конкурентни у тим мечевима и они су протагонисти свих дешавања и преговора који су тренутни и који ће бити везани за Дубаи у будућности", истиче Војиновић.

Важан сегмент у пословању АБА лиге је тај што лига покрива многе трошкове клубова.

"Оно што АБА лига ради већ годинама је да лига покрива све трошкове клубовима, како прве, друге и јуниорске лиге. На почетку ове сезоне смо имали и Суперкуп тако да су екипе ослобођене свих трошкова што се тиче смештаја у хотелу и путних трошкова. У том смислу, АБА лига је такмичење бесплатно за клубове. Клубови у том случају могу да виде само своје бенефите. Сходно њиховим буџетима, ако причамо о клубовима АБА 2 лиге, они се односе на спонзорства кроз локалне самоуправе или кроз неке спонзоре, мислим да је за њих то веома повољно функционисање", каже Војиновић.

Поред прве АБА лиге, игра се и други ранг такмичења који, како каже спортски директор лиге, добија на публицитету како године пролазе.

"Велико је интересовање за учешће у АБА 2 лиги. Игра се 13. кола, претходних година се играо плеј-оф па Фајнал-фор, ове сезоне ће се играти само плеј-оф, дакле мечеви у четвртфиналу, полуфиналу и на крају финале на такозвани збирни резултат. Због тога ће поједине средине, које нису могле да организују балоне, своје љубимце моћи да гледају у дворанама, макар у једном мечу у четвртфиналу. АБА 2 лига је изузетно популарна и можда бисмо могли чак и да направимо и трећу АБА лигу. Ми смо пре почетка ове сезоне имали једно упражњено место, јер свака држава даје два представника, плус тринаеста екипа која је испала из АБА 1 лиге. За то четрнаесто место имали смо апликације много клубова, а и током ове сезоне је велико интересовање за то учешће", рекао је Војиновић и додао да се систем АБА 2 лиге неће мењати:

"АБА 2 лига већ последње четири сезоне игра у специфичном систему такмичења, у такозваним балонима. Имајући у виду да сви клубови који играју АБА 2 лигу већ учествују у националним првенствима и са њихове стране није лако организовати да се евентуално игра у лигашком систему. Присетићемо се сезоне 2020. када је ковид био основни проблем функционисања целог друштва, а самим тим и спортских такмичења. Ми смо у тим ситуацијама када су се појавили проблеми проналазили решења и онда смо у пилот варијанти покушали са балонима. Међутим, тај систем такмичењима се допао клубовима у АБА 2 лиги, направили смо на крају сваке сезоне и пред почетак нове мониторинг, како они виде такмичење у балонима. Мислим да је ово најоптималнији систем такмичења који има неких мањкавости, али и великих предности."

У августу 2023. после четири године паузе на мале екране вратио АБА Суперкуп.

"Суперкуп је и претходних сезона био у календару, али није одигран због целокупне ситуације са ковидом, али и поклапања са међународним репрезентативним такмичењима, Светских и Европских првенстава, који су се поклапали са почетком АБА лиге. Ове године смо пронашли простор за одигравање Суперкупа. Тај турнир је имао велику рефлексију уз сјајну организацију у Подгорици. Поново се Суперкуп вратио као такмичење и играће се и следеће године, дакле наћи ће се у календару за сезону 2024/25. Олакшавајући околност за нас је та јер ће се турнир на Олимпијским играма завршити значајно раније него што је то био случај са Светским првенством у Манили", закључио је Војиновић.

После првог дела ове сезоне Црвена звезда је првопласирана са 13 победа и једним поразом.

Партизан и Цедевита Олимпија деле другу позицију билансом 10-4, док Будућност и Игокеа имају по девет победа и пет пораза.

image