Спорт

Шкрбић: Велики неуспех на ЕП, одговорност је на свима нама који смо у рукомету

Некадашњи рукометни репрезентативац Драган Шкрбић изјавио је да је 19. место на Европском првенству велики неуспех за рукометаше Србије
Шкрбић: Велики неуспех на ЕП, одговорност је на свима нама који смо у рукомету© Tanjug/Sven Hoppe/dpa via AP

Рукометаши Србије нису успели да се пласирају у другу фазу на континенталном шампионату, пошто су освојили последње место у групи Ц са само једним бодом.

Србија је одиграла нерешено са Исландом (27:27), а потом је изгубила од Мађарске (28:27) и Црне Горе (30:29).

"Мислим да смо се сви надали да ће Србија да победи Црну Гору. Показало се да би нас та победа водила у други круг ЕП и могућност да се изборе квалификације за ОИ у Паризу. Не знам шта бих рекао позитивно о нашој игри. Мислим да смо играли много лоше и да је Србија имала пуно грешака. Били смо декоцентрисани, лоше смо ушли у утакмицу против Црне Горе, промашили смо неколико зицера и пенал. Црна Гора је повела 4:0. Kрај утакмице смо одиграли смушено. Лоше издање, лошије него против Мађарске. И против Мађарске смо одиграли лоше. Остаје горак укус после ових утакмица. За мене је лично велико разочарање и велики неуспех и један велики фијаско", рекао је Шкрбић за "Танјуг".

Рукометашима Србије је на крају припало 19. место на Европском првенству у Немачкој.

Шкрбић је истакао да су рукометаши и стручни штаб уочи почетка турнира најављивали добре игре на континенталном шампионату.

"Мислим да је на овом ЕП требало да се види резултат рада из претходног периода са истим селектором и са практично истом екипом. Уочи почетка ЕП смо слушали најаве играче и стручног штаба да је ово сад тренутак да на овом ЕП сав тај рад у претходне четири године да резултате. Мислим да је то оптеретило екипу, имали су страх од неуспеха и то се на крају показало као тачно", додао је Шкрбић.

Легендарни српски рукометаш је рекао да су играчи били оптерећени резултатом на Европском првенству.

"Чини се да је све погрешно урађено, да је скаутинг погрешно урађен, да припреме за овај турнир нису добро одрађене. Чини ми се да је за нашу репрезентацију постојала само утакмица против Исланда. Све остало је било лоше спремљено и лоше реализовано. Мислим да је главни узрок свега тога било оптерећење тим резултатом, који су играчи и стручни штаб најављивали. Сами су себи подигли лествицу и нису издржали притисак", рекао је Шкрбић.

Он је поновио да је 19. место на првенству велики ударац за рукомет у Србији.

"Мислим да је ово велики ударац од којег ће рукометна организација и рукомет у Србији тешко да се опорави. Одговорност је на свима нама који смо у рукомету, и који смо представници клубова, регионалних савеза. Играчи, тренери, стручне комисије, тренерске организације, Савез... Одговорност је на свима нама. Највећа одговорност је на онима који руководе Савезом, на стручном штабу и рукометашима који су играли ово ЕП. Мислим да је ово моменат да видимо шта хоћемо у будућности и да можда нешто променимо. Руководство Савеза је промењено пре четири године, али већ дуги низ година радимо на исти начин. Од 2012. немамо резултата, нешто мора драстично да се промени", истакао је Шкрбић.

image