Спорт

"Без заставе и химне Русије више никада нећемо наступити, то би било понижавајуће"

Винер се дотакла и Олимпијских игара 2024. године, као и Пријатељских игара у Русији, које ће бити одржане недуго након највеће спортске смотре у Паризу
"Без заставе и химне Русије више никада нећемо наступити, то би било понижавајуће"Getty © Ryan Pierse / Staff

Репрезентација Русије у ритмичкој гимнастици никада више неће наступити без заставе и химне, рекла је селекторка репрезентације Ирина Винер.

"Биће штета ако идемо на међународне турнире. Мислим да ће то бити веома понижавајуће за Русију. Али руска ритмичка гимнастика тамо дефинитивно неће ићи и никада више нећемо наступити без заставе и химне Русије", цитира Винер, наводи агенција "ТАСС".

Иначе, она се дотакла и одлуке Међународног олимпијског комитета (МОК) да дозволи руским спортистима наступ на Олимпијским играма у Паризу 2024. под неутралним статусом.

Винер је истакла да је МОК "нервозан" због тога што ће се у Русији недуго након тога одржати Пријатељске игре.

"Спортисти (који наступају на Олимпијским играма) морају да потпишу документ у ком говоре да су против специјалне војне операције. Мислим да они такав документ неће потписати. Наша земља је свима дала прилику да учествује на Пријатељским играма, под истим условима и са истим наградним фондом као на Олимпијским играма. Златне и сребрне медаље ће у потпуности бити израђене од злата и сребра. Зато је МОК нервозан и говори да ће ово бити политичко такмичење. Али Пријатељске игре нису алтернатива Олимпијским играма. Ми само желимо добре односе са другим државама", поручила је Ирина Винер за "РИА Новости".

Пријатељске игре 2024. биће одржане у Москви и Јекатеринбургу од 15. до 29. септембра, а спортисти ће имати прилику да се такмиче у 33 спорта.

image