Спорт

Чеферин одлази из УЕФА - "Предатори хоће да сахране фудбал"

Председник Европске фудбалске уније Александер Чеферин, саопштио је да се 2027. неће поново кандидовати за председничке изборе, те да ће напустити УЕФА
Чеферин одлази из УЕФА - "Предатори хоће да сахране фудбал"Getty © Jurij Kodrun

Словенац је на челу европске организације од 2016. године.

Тада је наследио Француза Мишела Платинија, који је због бројних скандала смењен са места председника.

Одлуку да се неће поново кандидовати за место председника УЕФА, Чеферин је саопштио на конгресу у Паризу.

"Одлучио сам пре шест месеци. Организацији је потребна свежа кв, промене. Разговарао сам са породицом и пријатељима и одлучио. Нећу наставити после 2027", саопштио је Чеферин.

Први човек УЕФА се осврнуо на борбу против највећих и најбогатијих клубова у Европи.

"Тренутно неки људи покушавају да згазе 70 година историје. Покушавају да промене овај европски модел фудбала, упркос његовом успеху. Тврде да су спасиоци, а у стварности му копају гроб. Глуме жртве, а у ствари нису ништа друго до предатори. Мешају монопол са јединством. Мешају милостињу и солидарност. Причају о слободном тржишту, али незнају ништа о слободи изражавања."

Чеферин је за подривање УЕФА индиректно оптужио прве људе Реал Мадрида и Барселоне, Флорентина Переса и Ђоана Лапорту, иако их није директно поменуо.

"Неколико појединаца покуава да нас подели у име слободног тржишта, вођених незајажљивом жељом да привилегована мањина покупи профит. Знам да нас неки навијачи критикују, и у ФИФА, што је нормално. Клубови су слободни да учествују у новом такмичењу, ако желе. Нико не жели да их спречи, нико им није рекао да то не чине. Свако може да ради шта хоће, и да се придруже ономе што енглески навијачи зову 'Зомби лига' или 'Плеонексија лига'", истакао је Чеферин.

"Пријатељи, плеонексија је жеља да се увек има више. Више новца, више моћи, више капитала, више престижа. Више свега што храни људски осећај супериорности, похлепе и поноса. Никад неће имати довољно. Никад. Увек ће желети све више и више и брига их ако то значи да ће други имати све мање и мање. Они су супериорни. Сократ је људе који пате од плеонексије описао као рушитељ суживота и општег добра. Они увек желе више, чак иако то значи уништавање свега око себе", закључио је Словенац.

image
VV inauguration
banner