Спорт

Револуцинаран потез у фудбалу - уводи се плави картон, означаваће посебну казну

Према писању британских медија, у фудбалу би се ускоро могао видети плави картон, који ће се добијати за специфичне фаулове и понашање играча, а који ће их удаљавати са терена на 10 минута
Револуцинаран потез у фудбалу - уводи се плави картон, означаваће посебну казнуGetty © Catherine Ivill

Пред фудбалом је револуцинарни и историјски потез.

Како преноси енглески "Телеграф", ИФАБ (Интернационални фудбалски асоцијацијски борд), који је одговоран за промене правила и права у фудбалу, одобрио је идеју о плавом картону.

Увођењем плавог картона, направила би се прва промена у том сегменту игре, још од 1970. године и Светског првенства у Мексику.

Тада је фудбал први пут званично добио жуте и црвене картоне.

Што се тиче плавог, он ће бити део "Син-бин" пројекта, према којем ће играчи бити уклоњени са терена на 10 минута ако направе специфичне врсте фаулова или покажу непоштовање према судијама.

Фудбалски савез Велса први је планирао да користи плаве картоне још почетком актуелне сезоне, али на крају није добијено одобрење.

Нови протокол и картон, односиће се и на ограничавања играча да праве фаулове који спречавају обећавајући напад, а замисао је да попут правила код жутих картона, два плава буду еквивалент црвеном картону.

Почетно тестирање плавог картона, наравно неће се односити на највећа професионална такмичења, већ на она нижа и полу-аматерска.

Како наводи "Телеграф", испитивања могла да почну већ на лето.

То може значити да би плави картон могао бити испробан у енглеском ФА куп и ФА купу за жене...

image
VV inauguration
banner