Спорт

Миротић посетио Призренску богословију, Ђоковић послао дирљиву поруку

Никола Миротић, кошаркаш миланске Олимпије, искористио паузу у Евролиги и италијанском првенству како би посетио српске светиње на Косову и Метохији

Кошаркаш миланске Олимпије са породицом је обишао Призренску богословију.

Миротић се фотографисао са полазницима богословије и помагао монасима, свештеницима и ученицима у свакодневном раду.

"Никола Миротић са породицом током дана посетио је нашу школу и са ученицима учествовао у неким од њихових дневних активности. Била је ово прилика и да се опроба у бацању тројки", наводи се у објави Призренске богословије.

Иако се Миротић, велики верник који је много помагао српском народу у протеклим годинама, трудио да његова посета српским светињама прође неопжено, није промакла најбољем тенисеру свих времена - Новаку Ђоковићу.

Новак је путем друштвених мрежа послао поруку кошаркашу.

"Жив био брате, хвала ти", поручио је Новак.

Призренска богословија основана је 1871. године у кући ктитора Симеона Андрејевића Игуманова и била је једно од кључних места православне вере код Срба, не само на простору Косова и Метохије, пише "Спортски журнал".

Радила је несметано све до ратова 1999. године, када су ђаци и професори због НАТО агресије, али и напада албанских терориста због безбедности морали да буду евакуисани у Ниш.

Богословија је тамо наставила да егзистира, 2004. у мартовском насиљу била запаљена од побеснеле руље. Ипак, 21. септембра 2011. обновљен је њен рад и од тада функционише на старом месту.

У Призрену се налази и црква Богородице Љевишке, задужбина краља Милутина из 14. века, манастир Светих архангела који је задужбина цара Душана као и црква Светог спаса, саборна црква Светог великомученика Ђорђа, као и тридесетак мањих цркава.

image