Свет

Савић открио детаље Миротићевог (не)доласка и најавио три појачања

Спортски директор Кошаркашког клуба Партизан Зоран Савић, причао је о расплету ситуације са Николом Миротићем, као и о томе колико играча ће појачати редове шампиона АБА лиге
Савић открио детаље Миротићевог (не)доласка и најавио три појачања© ATA Images

Никола Миротић био је на прагу доласка у српски клуб, али је одлучио да услед притиска и сигурности, одустане од идеје и потписа за Партизан.

Спортски директор Партизана открио је у интервјуу за "Моцартспорт" детаље преговора са црногорским кошаркашем.

"Први разговор смо обавили још пре Фајнал-фора у Каунасу. Знао сам да Барселона неће хтети да настави са Николом у тиму, а и он је знао. Ми смо га први контактирали пре свих у Европи. Био је то један коректан разговор са њим, али смо одлучили да сачекамо да видимо како ће се сезона одвијати и завршити. Контактирали смо и његовог агента Игора Креспа да му понудимо конкретан уговор. Причали смо читав јун, али се дуго чекао тај раскид са Барселоном."

Савић је рекао да је Миротић направио једну грешку приликом преговора, која се касније испоставила као кључна у његовом недоласку у Партизан.

"Све је ишло добрим током, али он је ту направио једну грешку. Док смо ми причали са њим, цела Европа је причала како он прелази у Олимпијакос, па Олимпију Милано, нико није спомињао Партизан и то се њему свидело, видео је да смо озбиљни, да информације не цуре од нас. Сви ти разговори са њим су текли сталожено, он је показао смиреност и одмереност, и онда када смо Остоја, Жељко и ја били код њега на једном од састанака је одлучио да пресече и каже: 'Људи ја сам одлучио, долазим код вас и о томе ћу обавестити све остале клубове'. Саветовао сам га да то не ради јер ће се одмах прочути да смо ми тај клуб у који прелази и на крају се баш то дешава. Како је информација изашла да он долази код нас тако крећу ти притисци и ситуација се мења", додао је Савић.

Миротић је са Партизаном имао уговорену трогодишњу сарадњу.

"Ми смо имали уговор на три године са њим и пристали смо на све захтеве. Чак је била клаузула да може да напусти тим после прве године ако му се не свиди како радимо, имао је још неколико ставки по којима без проблема може да изађе из свега. Све смо му то обећали и испунили. Он је чак причао и са Кевином Пантером да се увери како и он размишља. Он је отворено истакао да жели да нападнемо Евролигу. Чак је једном приликом рекао да не жели да узима број Данила Анђушића који носи број 33, већ ће он узети дрес са бројем три. Ми смо њему понудили рад са најбољим тренером Европе, понудили смо му да постане истински идол 25 одсто Србије, пошто кажу да толико има партизановаца, да буде део великог пројекта о којем прича читава Европа. Оно што нисмо могли да му понудимо је финансије које је можда имао код неких других клубова."

Зоран Савић навео је да је послата веома лоша слика, јер играч није могао да дође у Србију.

"Кренули су жестоки притисци, али сви ми се суочавамо са притисцима. И Жељко и ја, таква је овде ситуација и на крају смо као друштво послали лошу слику да један играч не може да дође у Србију иако никада раније није играо ни за Звезду ни за Партизан. Мени је лично засметала она реченица о поделама. Па поделе су увек биле ту, никога он не може да подели. Уосталом, поделе у спорту нису ништа ново. Свако навија за свој клуб, људи су увек подељени по навијачкој припадности. Није то нешто својствено Србији, он је кроз неку шалу рекао да ће издржати све те притиске јер је прелазио из Реала у Барселону, али ето, видели сте шта се на крају десило. Не би он ништа овде делио. Мени је само жао што је овде све представљено као живот или смрт. То није нормално. Ово није ни живот ни смрт, ово је спорт и треба да остане у оквирима спорта, а не да се прича да председник навија за једне, да други од државе добијају више. Треба да играчи изађу на паркет и покажу ко је бољи. То је једино мерило. Понављам, није послата добра слика због свега овога."

Партизан ће у наредном периоду довести тројицу играча, према речима Савића.

"Он је врхунски играч, ту нема шта да се дода, један од најбољих у Европи, желели смо га, ту нема дилеме. Исто тако морам да кажем да његов недолазак није толико покварио планове. Ми смо и пре Миротића продужили уговор са Зеком који је наша прва четворка, то показује колико му верујемо што значи да смо врло стабилни на тој позицији. Драго ми је само што нисмо пренаглили са довођењем неких играча који би одговарали Миротићу, тачније његовом профилу. Да смо њих довели, онда бисмо покварили неке ствари, али овако, све је и даље у најбољем реду", поручио је Зоран Савић.

"Оно што могу да кажем је да смо у контакту са многим играчима, а довешћемо тројицу. Ко су ти играчи, знамо само Остоја, Жељко и ја. Са Миротићем је ситуација била атипична јер је он јавио клубовима да не долази код њих, па је то тако процурело."

"Ми смо имали најкраћи ростер у Европи прошле сезоне и то сада желимо да проширимо да имамо додатне опције и да растеретимо неке момке који су прошле сезоне били под великим напором, додуше то се и исплатило јер смо били најспремнија екипа у свим такмичењима, а за то је заслужан Бата Зимоњић и цео наш стаф који је, слободно могу да кажем, најбољи у читавој Европи", закључио је Савић.

image