Спорт

Иранци под претњом певали химну - морали да прекину протест, навијачи плакали

Фудбалери Ирана уочи утакмице против Велса су овог пута певали националну химну, након гласног протеста против исламских власти у тој земљи
Иранци под претњом певали химну - морали да прекину протест, навијачи плакалиGetty © Richard Heathcote

Много је прича било од почетка Светског првенства о протестима репрезентација које су желеле да њихови капитени носе капитенске траке "Једна љубав", са симболом подршке ЛГБТ популацији. Али иако су одустали након претњи ФИФА да ће бити кажњени у случају њиховог ношења, ипак су репрезентативци Ирана били ти који су поднели далеко највећи ризик својим протестом.

Они су пред први меч против Енглеске одбили да певају националну химну, као знак протеста због политичких дешавања у тој земљи. Ипак, пред нови сусрет, против Велса, играчи су певали химну Ирана, док су навијачи са трибина звиждали.

Иранци су јавно истакли да су незадовољни недостатком права за жене у својој земљи, што се сматра изузетно храбарим потезом обзиром да је уперен против исламских власти. Одбијањем да певају химну на утакмици против Енглеске додатно су пружили подршку женама у својој земљи усред протеста који већ дуго трају. Ипак, пред меч против Велса су променили одлуку.

Новинар Махјар Туси је поделио видео снимак играча Ирана који певају химну, наводећи да су играчи то учинили због претњи које су добили из домовине. Но, док су играчи током емотивног интонирања химне певали, навијачи Ирана су на трибинама звиждали химни и плакали. Погледајте како је то изгледало:

image
VV inauguration
banner