Спорт

"Орлови" стигли у Москву, Стојковић поручује: Уживајте у добром фудбалу!

Селектор Србије очекује спектакл и добар фудбал у пријатељском мечу са Русијом

Фудбалери Србије допутовали су у Русију, где их у четвртак од 18.00 часова очекује пријатељски дуел са Русијом у Москви, а на конференцији за новинаре говорили су селектор Драган Стојковић Пикси и капитен Душан Тадић.

"Сазнали смо за меч након жреба за Европско првенство у Хамбургу, прихватили смо позив Руског савеза. Ово је једна од утакмица које су нам припрема за ЕП у Немачкој. Желимо да одиграмо најбоље што можемо. Русија је изузетно квалитетна екипа, ово је добар и прави тест, без обзира што се ради о пријатељском мечу", рекао је Стојковић на конференцији за медије.

Селекција Русије суспендована је из међународних такмичења због специјалне војне операције у Украјини, а дуел са Србијом биће најозбиљнија провера "зборнаје" у последње две године.

"Гледали смо утакмице Русије. Изузетна екипа, жељни су доказивања, дуго нису имали утакмицу против јаког противника. Биће силно мотивисани. Изузетан тим, очекује нас добра и јака провера, једва чекамо да изађемо на терен", рекао је капитен Тадић.

Селектор је пре неколико дана рекао да ће остати на клупи "орлова" и по завршетку Европског првенства.

"Заједно смо остварили неке велике циљеве – Светско првенство, Европско првенство, Лига нација... Остварили смо невероватне ствари заједно. Срећни смо, играчи долазе насмејани, једва чекамо окупљање. Сви смо то очекивали, то је нормалан след догађаја. Желимо да наставимо да корачамо напред", рекао је Тадић.

Новинари су желели да чују и од селектора неку лепу реч за свог капитена.

"Ми смо већ три године заједно у репрезентације, више не могу да га гледам очима, једва чекам да заврши каријеру", рекао је Стојковић и насмејао присутне, а онда наставио у озбиљном тону:

"Душан Тадић је лидер екипе, о томе какав је играч нећу трошити речи. Његово понашање је за пример младим играчима. Показао је, и понашањем и игром, да са правом носи капитенску траку. Не може баш свако да буде капитен. А он ће врло брзо оборити рекорд по броју утакмица у националном тиму."

Селектор Русије, Валериј Карпин, провео је један део каријере у шпанској Селти, где је играо са Гораном Ђоровићем, Стојковићевим асистентом.

"Драго ми је када видим велика имена која су сада у тренерским водама. Карпин је велико име, оставио је велики траг у Русији тако и у Европи. Он је велики пријатељ са Ђоровићем, који ми је рекао много лепих речи о њему. Форсира модеран стил фудбала, у систему 4-3-3, претпостављам да то неће мењати. Очекује нас тешка утакмица, трудићемо се да се припремимо најбоље што можемо и да испробамо неке наше варијанте, у тактичком смислу", објаснио је Стојковић.

Селектор је поновио да је Русија изузетна екипа, иако није играла велике мечеве две године.

"Нема везе што Русија не игра две године... Изузетно су моћна и јака екипа. Бичће јако тежак меч за нас и добар тест. Очекујем да будемо на високом нивоу  - нисам оптерећен резултатом, али морамо да будемо на високом нивоу".

Очекује се да дуел на "ВТБ арени" у Москви прати велики број познатих личности, међу којима је и Предраг Мијатовић, некадашњи репрезентативац Југославије и велика звезда светског фудбала.

Стојковић је рекао да очекује спектакл и одличан меч, а присутнима на крају поручио - да уживају у добром фудбалу.

image