Спорт

Руски веслачи одбили да наступе на Олимпијским играма

Руски репрезентативци у веслању, одбили су да наступају у квалификацијама за Олимпијске игре у Паризу, наведено је из Веслачког савеза Русије (РФСР)
Руски веслачи одбили да наступе на Олимпијским играмаGetty © Daniel Kopatsch

Одлука о одбијању наступа у квалификацијама, донета је на генералној скупштини Веслачког савеза Русије.

"Стручни штаб репрезентације заједно са спортистима, након расправе на генералној скупштини, одлучио је да одбије учешће на квалификационим такмичењима и Олимпијским играма у Паризу под условима и обавезама које је одредила Међународна веслачка федерација и Међународни олимпијски комитет (МОК)", наводи се у саопштењу.

У саопштењу Веслачког савеза Русије се напомиње да је тренутна ситуација у супротности са свим спортским нормама и законима.

"Потврђујемо жељу да учествујемо на међународним такмичењима на општој и законској основи, али нам се нуди да учествујемо под дискриминаторним условима са непознатим последицама, а уз то су везане и финансијске обавезе. У таквој формулацији питања не може бити позитивног решења“, рекао је председник савеза Алексеј Свирин.

Извршни комитет МОК-а је 28. марта прошле године издао препоруку свим међународним федерацијама, да дозволи учешће руским и белоруским спортистима, под неутралним статусом.

У марту су у Мингачевиру (Азербејџан) одржане квалификационе трке, након чега је формиран руски тим за учешће у европским квалификационим такмичењима.

Европска квалификациона регата биће одржана од 25. до 28. априла у Сегедину у Мађарској. Домаћин финалне квалификационе регате биће швајцарски Луцерн од 19. до 21. маја.

image
VV inauguration
banner