Свет

Вован и Лексус насамарили и челника МОК-а: Бах тражио од Украјинаца да цинкаре руске спортисте

Уз то што је рекао да постоји надзорна комисија која прати јавне изјаве спортиста у знак подршке руској влади, запретио је афричким спортистима указујући им на последице уколико буду учествовали на руским Играма пријатељства
Вован и Лексус насамарили и челника МОК-а: Бах тражио од Украјинаца да цинкаре руске спортисте© Tanjug/Laurent Gillieron/Keystone via AP

Нова мета руских шаљивџија Вована и Лексуса је председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах, који им је признао да је МОК тражио од Украјинаца да прате патриотске изјаве руских спортиста на интернету како би их спречили да учествују на олимпијским играма у Паризу.

"Ако спортиста негде изнесе изјаве тог типа, неће моћи да учествује на играма. Понудили смо украјинској страни, не само понудили већ смо тражили да нам обезбеди информације о понашању таквих спортиста или званичника, што ће утицати на то да не учествују на олимпијади", рекао је Бах, а пренеле "РИА Новости".

Такође, изјавио је да на нивоу МОК-а постоји комисија за надзор која, заједно с независном компанијом, прати јавне изјаве спортиста у знак подршке руској влади.

Руске шаљивџије које су се криле иза идентитета "афричког политичара" откриле су и да је Бах позвао на то да се афричким спортистима спречи учешће на Светским играма пријатељства, које ће бити одржане од 15. до 29. септембра 2024. у Москви и Јекатеринбургу.

"Мислим да бисте могли да заштитите интегритет спорта и да афричким спортистима на вишем политичком нивоу пренесете да ове игре Русија представља као игре руског председника. Ако бисте својим ауторитетом могли нешто да урадите у вези са афричким државама, били бисмо веома, веома захвални", рекао је Бах у разговору са шаљивџијама.

Шеф МОК-а је истакао и да су потенцијални учесници такмичења у РФ "у високом ризику" јер та земља наводно нема "поуздан антидопинг систем, што ће индиректно утицати на Афричке игре".

Ултиматум Африканцима – или руске Игре пријатељства или Олимпијада

Уз то је додао да ће бојкот Светских игра пријатељства подржати и лидер Француске Емануел Макрон, али и остале чланице Европске уније, те да ће он контактирати с Бриселом како би се обезбедио јединствен став о Играма пријатељства.

Ипак није пропустио прилику да запрети спортистима из Африке, наводећи да ће њихово учешће на играма у Русији довести под знак питања учешће на будућим олимпијским играма.

"У овом контексту они морају да схвате да учествујући на тим играма заузимају страну. Дакле, то су политичке игре, попут Спартакијаде у време Совјетског Савеза", закључио је шеф МОК-а.

МОК је 19. марта објавио декларацију против политизације спорта у којој је позвао на одбијање учешћа на Светским играма пријатељства, док је претходно дозволио Русима да учествују на играма у Паризу од 26. јула до 11. августа, али у неутралном статусу с посебном заставом и химном.

image
VV inauguration
banner