Спорт

МОК одредио: Највише 55 руских спортиста у Паризу, биће им забрањено учествовање на церемонијама

Како преносе РИА новости, Међународни олимпијски комитет (МОК), саопштио је да је максималан број руских спортиста који могу учествовати на Олимпијским играма тек 55, као и да они не могу учествовати у церомонијама отварања и затварања највеће спортске смотре на свету
МОК одредио: Највише 55 руских спортиста у Паризу, биће им забрањено учествовање на церемонијамаGetty © Marc Piasecki

МОК је претходно одредио правилник по којем руски спортисти могу наступати на Олимпијским играма.

Ово значи да ће спортисти из Русије моћи да се такмиче на Олимпијским играма искључиво под неутралном заставом, као што је био случај и на прошлим Играма у Токију 2021. године.

У децембру прошле године, МОК је донео одлуку да ће Руси моћи да наступају без националних обележја попут истицања заставе и химне.

Међународни олимпијски комитет је сада одредио да је максималан број руских спортиста, који ће учествовати на ОИ у Паризу - 55.

На предстојеће Олимпијске игре се већ се квалификовало 12 руских и седам белоруских спортиста, наводе из МОК-а.

Додаје се да ће њима, као и белоруским спортистима, бити забрањено да учествују у церемонијама отварања и затварања Игара.

Медаље руских и белоруских спортиста неће бити узете у обзир у укупном пласману Олимпијских игара у Паризу, саопштио је МОК.

"Тренутно имамо 12 спортиста из Русије и седам из Белорусије, од укупног броја од шест хиљада квалификованих такмичара. Најреалнији сценарио је да ће на крају бити око 36 Руса и 22 Белоруса. Максималан број је 55 из једне, а 28 из друге земље", рекао је Џејмс Меклеод, МОК-ов директор одељења за националне комитете.

image
VV inauguration
banner