Спорт

Велетић исписао историју и донео медаљу коју Србија чека више од пола века

Српски боксери наставили са сјајним учинком и обрадовали земљу првом медаљом на Европском првенству у Београду
Велетић исписао историју и донео медаљу коју Србија чека више од пола века© Bokserski savez Srbije/Dragana Stjepanović

Душан Велетић, млади српски боксер, пласирао се у полуфинале Европског шампионата у хали "Александар Николић" и обезбедио прву медаљу за нашу земљу.

Велетић је у категорији 92+кг савладао Аустријанца Хагага Ахмеда и обезбедио медаљу, прву за Србију у тешкој категорији од 1973. године када је то успео Зоран Јовановић.

"Нема ништа лепше него кад у најтежим тренуцима борбе чујете како вас публика бодри, хвала им на томе. Хвала и селектору и тренеру, ово је заједничка победа", рекао је Велетић.

У борби за финале ће се састати са Хрватом Луком Пратљачићем, којег је пре месец дана у Италији победио на квалификационом турниру за Олимпијске игре у Паризу.

"Покушао је Аустријанац да ме победи 'на фору' као и претходне противнике, али му нисам то дозволио. У једном тренутку је изгледало као да покушава да ме испровоцира, али ми је селектор говорио да се смирим и нисам улазио у даљу расправу. Драго ми је што се Лука и ја боримо за медаље, пре почетка првенства смо се чули сваки дан и говорили један другом да се видимо у финалу", истакао је Велетић.

Поред њега, тријумфовали су сви боксери који су у недељу били у рингу – Вахид Абасов, Вељко Ражнатовић, Назиф Сејди и Јован Николић.

Абасов, актуелни првак Европе, у категорији до 67 кг, савладао је Грка Коровеисиса Анастасиоса  док је Ражнатовић, у категорији до 86 кг био бољи од Естонца Стивена Аса.

Сејди је у категорији до 63,5 кг победио Уса Јигита из Турске, а Николић у категорији до 71 кг Шпанца Бернарда Мартинеза Франка.

image
VV inauguration
banner