Спорт

Боровчанин добио орден у Москви, највеће државно признање из области спорта Русије

Велика част за српски бокс и спорт уопште
Боровчанин добио орден у Москви, највеће државно признање из области спорта Русије© Bokserski savez Srbije

Председнику Боксерског савеза Србије Ненаду Боровчанину на свечаној церемонији одржаној у Москви додељен је орден Министарства спорта Руске Федерације.

Највише државно признање из области спорта највеће земље на свету првом човеку српског бокса доделио је министар спорта Олег Матицин, за посебне заслуге у развијању спортске сарадње, као и јачање веза две земље.

Орден је у име министра Матицина уручио Одес Бајсултанов Хасаевуч, заменик министра спорта Русије и Бекхан Тајмасланов Елимсалтаевич, помоћник председника Русије.

Две братске земље, доласком Боровчанина за председника Боксерског савеза Србије, кренуле су у интензивну сарадњу и реализацију многобројних заједничких пројеката и акција везаних за развој и обнову племените вештине.

Први заједнички подухват била је "Олимпијска школа бокса Србије" која је кренула са радом крајем марта 2018. године.

Велику подршку у овом пројекту српски бокс добио је управо од Боксерског савеза Русије у чије име је њихов тада генерални секретар Умар Кремљов (садашњи председник Међународне боксерске федерације – ИБА) у Москви потписао са Боровчанином нови указ о сарадњи руског и српског бокс савеза.

Пројекат је имао за циљ стварање патриотске и васпитане омладине, стварање шампиона на домаћој и светској сцени.

Нови боксерски руско-српски указ о сарадњи донео је бесплатну обуку у Центру за развој бокса у Русији за 50 наших тренера, тренерска организација Русије слала је тренере за наставак обуке по клубовима у Србији и праћење рада истих. Бесплатне припреме за репрезентацију Србије организоване су током целе године у Русији.

Најзначајнији заједнички вид сарадње је неизмерна помоћ Бокс федерације Русије нашој кући бокса у добијању организације и реализације Светског првенства у боксу за сениоре 2021. године, као и заједничко пројектовање Националног тренинг-центра за бокс Републике Србије, по угледу на њихов центар. Изградња Националног тренинг-центра за бокс у Београду кренула је концем 2023. и финансирана је из донације Руске Федерације, а већим делом Владе Републике Србије.

"Велика част и признање за наш бокс и спорт уопште, али и мене лично", почео је Боровчанин.

"Наставићемо да развијамо добре и братске односе са боксерима Русије и њиховим руководством, баш онако како смо то и започели пре неколико година уз посредство и подршку председника Александра Вучића са наше стране и Владимира Владимировича Путина, са стране Руске Федеације."

Објаснио је и шта је толико посебно у руском боксу.

"Руски систем је у боксу најбољи на свету и уз њихову помоћ успели смо да подигнемо бокс у сами врх спортова у Србији. Овакав аранжман са Русијом нема ниједна држава на свету, али су нам челни људи не од првог дана сарадње, већ од првог разговора још 2017. године, истакли да Србија има посебно место у Русији, што је за нас огромна част."

Боровчанин је додао и да ће сарадња бити настављена.

"Све што су рекли, све су и реализовали и помогли нам да се винемо у нове висине светског бокса. Идемо даље у нове победе", закључио је Боровчанин.

Председник боксерског савеза Србије је бивши шампион Европе у WBO верзији и четврти боксер света.

image
VV inauguration
banner