Спорт

"Ђоковић ме зове на телефон, а ја мислио да је превара - због њега сам данас овде"

Новак Ђоковић није играо на мастерсу у Мадриду, али је свеједно продужио своју владавину на АТП листи због чега ће бити најбољи тенисер света и на свој 37. рођендан
"Ђоковић ме зове на телефон, а ја мислио да је превара - због њега сам данас овде"Getty © Quality Sport Images / Contributor

Професионалну каријеру започео је још 2003. године, освојио је 24 гренд слема и приграбио све највеће рекорде, па није ни чудо да је инспирација надолазећим тенисерима - попут Јакуба Меншика.

Овај чешки тенисер открио је у интервјуу за "Екип" како му је Новак Ђоковић отворио своја врата 2022. године, након што је добио позив да са њим тренира уочи једног од највећих турнира на свету.

Било је то 2022. године, пред Вимблдон, након што је Ђоковић имао добро познате проблеме у Аустралији почетком године.

"Одмарали смо се када је, право ниоткуда, стигао телефонски позив од Ђоковића. Био је са српског броја који нисмо знали. Мислили смо да је превара, али је то заиста био он. Новак је мој идол, можете да замислите колико сам био радостан", почео је Меншик.

"Теретана, ручак, опоравак… Све што је он радио, радио сам и ја. Много ствари сам тада разумео. Гледао сам га, трудио да анализирам како он функционише, како се загрева, растеже, опоравља. Он ми је препоручио многе контакте, дао нам телефонске бројеве. Многе ствари су дошле на место захваљујући њему. Било је то пред Вимблдон, тако да сам могао да посматрам његове специфичне припреме за гренд слем турнир, све оне ситне детаље свакодневног живота."

"Ђоковић нам је отворио врата, а била су потпуно затворена", укључио се у разговор и Томаш Јозефус, Меншиков тренер.

Новак је идол најмлађем тенисеру међу првих 100, рођеном 1. септембра 2005. године.

"Моја тениска инспирација је Ђоковић. Због њега сам почео да играм тенис, без њега не бих био овде где сам. Највећи сан ми је двобој с Новаком на Аустралијан опену. Наравно, ја бих победио", закључио је млади Чех.

image