Спорт

Хрватска преживела и елиминисала Белгију, Мароко иде даље као први у групи

"Ватрени" елиминисали Белгију која је важила за једног од фаворита на такмичењу, док је Мароко потврдио статус највећег изненађења у Катару
Хрватска преживела и елиминисала Белгију, Мароко иде даље као први у групи© Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Фудбалска репрезентација Хрватске као другопласирана из групе Ф иде у нокаут фазу, после ремија без голова за Белгијом (0:0).

Хрвати су подигли форму после прве утакмице и сада успели да изборе бод који им је био довољан – имали су неколико сјајних шанси, али су на крају стрепели и захваљујући срећи и катастрофалном Ромелуу Лукакуу, успели да преживе.

У првом полувремену је најбољу шансу у деветој секунди имао Иван Перишић, Хрватима је поништен пенал због минималног офсајда, док су у наставку претили Марко Ливаја, Лука Модрић, Матео Ковачић, Марцело Брозовић...

У свим тим ситуацијама Тибо Куртоа је сјајно интервенисао и чувао свој тим, а онда је на сцену ступио резервиста Ромелу Лукаку.

Нападач Интера, који је почетком другог полувремена заменио Дриса Мертенса, промашио је три "мртве" прилике, од којих су две биле из непосредне близине.

У последњим тренуцима и Јошка Гвардиол га је спектакуларним стартом у петерцу спречио да погоди и велико славље Хрвата је могло да почне.

Они ће вероватно на мегдан Шпанији у осмини финала, пошто су Мароканци победили Канаду 2:1 и наставили турнир из снова.

Канађани су катастрофално започели утакмицу и омогућили Мароку да настави фантастичан низ. Већ у четвртом минуту велику грешку направио је Милан Борјан, то је искористио Хаким Зијеш и лобовао га за 1:0.

Наставили су Мароканци да нападају и двадесетак минута касније дуплирали вођство – лопту низ линију послао Ашраф Хакими, њу је прихватио Јусуф Ел Несири, ослободио се чувара и погодио ближи угао.

Погодио је за 2:0, али је утисак да је Борјан могао боље да реагује и код тог поготка.

Канађани су се вратили у финишу првог дела ауто-гола Агуерда, док је неколико минута касније Ел Несирију поништен други гол.

Наставак меча очекивано је донео шансе на обе стране, најближи голу били су Канађани након корнера, када су центиметри делили Атибу Хачинсона да погоди главом.

На крају, Мароко се одбранио и као први из групе иде у нокаут фазу.

Standings provided by Sofascore
image