Спорт

Црна Гора добија још једну "европску" странку: Душко Марковић оснива нову партију

Некадашњег Миловог заменика су повезивали са тзв. "мојковачким кланом" и шверцом цигарета
Црна Гора добија још једну "европску" странку: Душко Марковић оснива нову партију© Filip Filipovic

Бивши црногорски премијер и истакнути функционер ДПС-а Душко Марковић ће формирати нову странку, чији програм ће обелоданити у наредних петнаестак дана, сазнају подгоричке "Вијести".

Марковић је недавно поднео оставку на чланство у ДПС-у, у којој је до пре три и по године био заменик председника.

"Финализован је Иницијативни одбор странке, који броји око 50 чланова, и у њему има доктора наука, професора, лекара, инжењера, угледних правника, економиста. Једина за ширу политичку јавност позната имена у новој странци су Душко Марковић и Сања Дамјановић", изјавио је за "Вијести" неименовани извор из Иницијативног одбора странке.

Дамјановић је научник, бивша министарка науке у Марковићевој влади, а била је потпредседница ДПС до подношења оставке у новембру прошле године.

"Одбор чине људи који се нису бавили политиком или у широј јавности нису препознати као страначки људи, рекао је неименовани извор.

Најавио је да ће конференција за новинаре на којој ће бит представљен програмски манифест и Иницијативни одбор нове странке биће, бити одржана између 5. и 15. јуна.

Наводи се да још није одлучено како ће се звати Марковићева странка, али ће највероватније у називу имати "европска".

"Странка ће се програмски темељити на цивилизацијским и европским вредностима. грађански карактер друштва је темељни принцип њеног политичког деловања", рекао је саговорник "Вијести".

Марковић је прошлог новембра у интервјуу "Градској телевизији" рекао да "размишља о формирању партије".

"Нисам о томе донео одлуку, али размишљам. Не само о томе да ја формирам странку, него шта све треба урадити у европском и грађанском блоку да би се консолидовали и да би Црна Гора изашла из овог перманентог ризика понора који је отворен пред њеном будућношћу", казао је тада један од главних људи бившег шефа ДПС-а Мила Ђукановића.

Црногорски медији су писали да још од пораза 2020. године, више "не миришу руже" између Марковића и Ђукановића. 

Верни саборац Мила Ђукановића

Душко Марковић, кога су тамошњи медији називали и "црна кутија режима" и "шеф мојковачког клана", је био верни партијски колега Ђукановићу, а био је на разним водећим функцијама од шефа Агенције за националну безбедност до премијера Црне Горе.

Након што је 2005. године формирана Агенција за националну безбедност (АНБ), Ђукановић га је именовао за њеног првог директора. На ову функцију биран је још једном 2010. године.

Повезивали су га са тзв. "мојковачким кланом" и шверцом цигарета, што је више пута одбацио као "најобичнију глупост".

Марковић је дуго у партији уживао страхопоштовање као 12-годишњи шеф тајне полиције, иако је тврдио да оно што је у његовој глави "остаје тајна за сва времена"

Политички противници га оптужују да не жели да прича ни о нерасветљеним убиствима из периода док је био на челу СДБ-а.

За председника Владе Марковић је изабран 28. новембра 2016. године и на тој функцији је био све до краја 2020, када је изабрана нова Влада Здравка Кривокапића након што је ДПС након више од три деценије изгубио власт на изборима у августу те године.

Уочи усвајања Закона о слободи вероисповести крајем 2019. године, спекулисало се да је он против тога, као и да је био близу договора са покојним митрополитом Амфилохијем.

Међутим, он је у августу 2020. године изјавио да се након избора више неће толерисати да свештеници Српске православне цркве "проклињу наше очеве, наше дедове, нас саме и нашу децу".

"А за оне који проклињу Црну Гору и желе да је сахране, отворићемо границе јер немају овде утемељења и вратићемо их њиховим кућама одакле су дошли", рекао је тада Марковић.

Подсетимо да је Марковић и о признању тзв. "Косова" имао посебне погледе на "демократију", тако да је изјавио да преко 80 одсто грађана Црне Горе не подржава признање независности ове лажне државе, али и "да је интерес Црне Горе био да се одлучи на начин на који се одлучила".

Он је од 2020. био посланик ДПС-а до формирања прошлогодишњег сазива парламента, али није био на листи те странке на изборима прошлог јуна.

image