Србија и Балкан

Мила Ђукановића напуштају саборци: Душко Марковић оснива странку?

Некадашњи блиски сарадник бившег председника Црне Горе планира да му окрене леђа и искористи пораз своје доскорашње партије
Мила Ђукановића напуштају саборци: Душко Марковић оснива странку?© Влада Црне Горе

Некадашњи високи функционер Демократске партије социјалиста Душко Марковић најавио је да ће основати своју партију.

Марковић је потврдио нагађања да жели да се дистанцира од ДПС-а у којем је уз лидера Мила Ђукановића био водећа личност.

"Размишљам, не само о томе да ја формирам странку, већ о томе шта све треба урадити у европском и грађанском блоку да би се консолидовали и да би Црна Гора изашла из овог перманентног ризика понора који је отворен пред њеном будућношћу", казао је Марковић за Градску телевизију у Подгорци.

ДПС је од 2020. године у опозицији након 30 година власти. Од тада до данас странка је изгубила на изборима на свим нивоима, парламентарним, локалним и председничким.

Марковић каже да су људи који припадају "европској, суверенистичкој и грађанској" Црној Гори разочарани и забринути.

"Много тога се њима не свиђа на овом полу наше политике и желели би да се нешто мења. Сваког дана сам у прилици да чујем таква размишљања, такве приговоре, предлоге, доста тих предлога односи се на мене. Ја сам неко ко је научио да слуша саговорнике и када ми се то не свиђа. Мислим да су ти страхови оправдани", навео је Марковић.

Ово није први пут да Марковић најављује формирање своје партије, раније је већ тражио реформе у ДПС-у.

Како каже, он је иницирао одржавање ванредног конгреса странке након изборног пораза 2020. године, али ништа није измењено од тада.

Након пораза на председничким изборима почетком ове године Мило Ђукановић је поднео оставку са чела странке, али Марковић каже да реформе нису само промене руководства.

Већ дуже време Марковић није члан ниједног органа ДПС-а, а на састанку који је одржан уочи председничких избора изнео је анализу која је одударала од ставова већине и није наишла на одобравање осталих учесника, укључујући Ђукановића.

Марковић није био на листи ДПС-а за избор посланика на парламентарним изборима у јуну ове године.

То је била велика промена, имајући у виду да је Марковић био верни партијски колега Ђукановићу, а био је на разним водећим функцијама од шефа Агенције за националну безбедност до премијера Црне Горе.

image