Србија и Балкан

Млади, лепи и успешни: Момир, Мило, Милица па Данијел, ко је четврти председник ДПС-а

Речима "нове, младе снаге - гарант успеха" досадашњем в. д. председника партије Данијелу Живковићу избор је међу првима честитао Мило Ђукановић који је претходно, 25 година, био председник партије
Млади, лепи и успешни: Момир, Мило, Милица па Данијел, ко је четврти председник ДПС-а© DPS

Гласовима чланства Демократске партије социјалиста, за председника странке синоћ је у Подгорици изабран Данијел Живковић, досадашњи вршилац дужности те функције. За потпредседнике изабрани су Александра Вуковић Куч, Абаз Диздаревић, Иван Вуковић и Јевто Ераковић.

Како је саопштио председник изборне комисије ДПС-а Никола Миловић, право гласа имала су 23.344 члана партије, а гласало је 16.835. Живковић који је био једини кандидат, добио је 16.492 гласа, против је било 290.  

Највећи број гласова, више од 80 посто, Живковић је добио путем гласања преко апликације. Међу кандидатима за потпредседнике Вуковић Куч добила је 10.723 гласа, Диздаревић 6.016, Вуковић 10.824 а Јефто Ераковић 9.864.

Највећа опозициона партија у Црној Гори добила је тако четвртог по реду председника у историји странке дугој 33 године.

На оснивачком конгресу ДПС-а, одржаном 22. јуна 1991. године, за првог председника странке изабран је Момир Булатовић, дотадашњи председник Централног комитета Савеза комуниста Црне Горе и тадашњи председник Председништва Црне Горе. Странка је, пошто је већина тадашњих посланика Скупштине Црне учествовала у трансформацији СКЦГ у ДПС, одмах постала владајућа. У најуже руководство изабран је и Мило Ђукановић, који је јуна 1991. био на дужности председника Владе Црне Горе.

Почетком следеће, 1992. године, на референдуму о државном статусу Црне Горе залагањем ДПС-а подржан је останак Црне Горе у заједничкој држави са Србијом па је 27. априла те године основана Савезна Република Југославија. На председничким изборима крајем те године, за председника Црне Горе изабран је кандидат ДПС-а Момир Булатовић. Почетком 1994. за потпредседника ДПС постављен је Мило Ђукановић.

Велики раскол у странци десило се 1997. године. На супротстављеним странама су се нашли Момир и Мило, а на председничким изборима 1997, када су оба крила имала своје кандидате, једно Мила а друга Момира, у другом кругу избора победио је Мило, иако је Момир у првом кругу имао више гласова.

За председника Ђукановићевог крила ДПС-а изабрана је Милица Пејановић Ђуришић, и ово крило успело је да се избори да задржи име странке, док је Момирово крило основало нову странку - Социјалистичка народна партија Црне Горе. Већ крајем 1998. за председника странке изабран је Мило Ђукановић. Он ће на том месту остати две и по деценије, све до почетка априла 2023. када је, три дана пошто је у другом кругу председничких избора изгубио од Јакова Милатовића, поднео оставку на место председника ДПС-а.

Ђукановић се на тај потез одлучио само два и по месеца пред ванредне парламентарне изборе у Црној Гори које је ДПС такође изгубио и остао без могућности, други пут после избора 2020, да формира парламентарну већину и нову владу Црне Горе.

За в. д. председника ДПС тада је изабран Данијел Живковић коме је сада, гласовама чланства странке потврђено место председника.

Досадашњи, неприкосновени, дугогодишњи председник партије Мило Ђукановић честитао је Живковићу избор за председника ДПС-а

"Партија је спремна да поносно одбрани и афирмише своја историјска достигнућа, такође да објективно сагледа своје недостатке и пропусте. Увјерен сам у исправност и перспективу политике партије која је била и остала окосница државотворног пута Црне Горе, као и грађанског и евроатлантског карактера земље. Таква политика мора побиједити. Нове, младе снаге гарант су успјеха. Срећно", написао је Ђукановић.

image