Спорт

Пикси жели да остане: Швајцарска је била боља, желимо на Европско првенство

Селектор Србије Драган Стојковић Пикси анализирао је разлоге неуспеха Србије да се домогне пласмана у осмину финала на Мундијалу у Катару
Пикси жели да остане: Швајцарска је била боља, желимо на Европско првенствоGetty © Laurence Griffiths

Фудбалери Србије завршили су учешће на Светском првенству у Катару, пошто су у одлучујућој утакмици доживели пораз од Швајцарске 3:2. Тиме су "орлови" окончали ућешће на 29. месту на турниру, а капитен Душан Тадић истакао је као главни проблем чињеницу да је екипа на три утакмице примила осам голова.

Селектор Драган Стојковић Пикси поручио је да је од почетка припрема за Мундијал знао да ће његовом тиму бити јако тешко да се пласира у осмину финала, услед великог броја играча које су мучиле повреде.

"Као прво, честитке Швајцарској на заслуженој победи. Сигурно да резултатом нисмо задовољни, што је нормално, али с обзиром на све проблеме од доласка на Светско првенство, имајући у виду физичку припремљеност, да будем прецизнији, на повреде кључних играча, учинили смо све напоре да их вратимо да буду у сервису екипе. Али очигледно је да је то исувише велики проблем за нас. Момци су се борили колико су могли, дали су заиста све од себе, али за овај ниво такмичења то апсолутно није довољно. Од њих не могу да очекујем више од онога шот су показали", почео је Стојковић на конференцији за медије.

Он је одмах истакао да нема намеру да заврши ангажман на месту селектора Србије.

"Што се тиче мог наставка рада, наравно да имам жељу. Ми у марту почињемо квалификације за Европско првенство, имамо велику жељу да се нађемо тамо после 24 године. Ту се ништа неће променити."

Стојковић је објаснио и шта је урадио у свлачионици након болног пораза.

"Треба бити достојанствен и у успесима и у поразима. Наравно да смо имали период од годину и по дана успеха, сад је дошао пад. У свлачионици сам свим играчима пружио руку и рекао им да будемо велики и кад нам не иде. Мирна атмосфера."

Победа Камеруна против Бразила значила је да би Србији на крају победа од једног гола разлике била недовољна за пролаз у осмину финала.

"Не дај Боже да смо победили, а да нисмо прошли. То би било још болније. Био сам изненађен, али добро, ако видите ко је све завршио такмичење... Једна велика Немачка, Белгија, Данска, Уругвај, онда видите да је ово Светско првенство непредвидиво."

Пикси је говорио и о дефанзивним проблемима.

"Сигурно да смо имали проблеме у тој дефанзивној игри. Али сад је то већ за дубљу анализу. Опет, ово је ипак Светско првенство и овде морате да имате све играче потпуно здраве и у топ форми. Био сам врло забринут и нерасположен кад смо кренули на пут за Бахреин, јер сам имао тачну слику стања играча. Знао сам да ће бити тешко направити неки бољи резултат. Кад изгубите утакмицу, наравно одмах се прича о одбрани. Али није само линија одбране проблем, ми се бранимо и нападамо као тим. Сви морају да учествују. Да кажемо да смо опет преокренули резултат после примљеног гола. Али онда опет нисмо добро одрадили посао одбрамбено. Швајцарска је превише лако постигла други гол и то је за нас био велики шок, психолошки", поручио је Драган Стојковић Пикси.

image