Спорт

Све што мислите да фали екипама на Еуру можете пронаћи у – Русији

Политичком вољом Запада, на шампионату Европе у фудбалу, не учествује први првак Старог континента, репрезентација, која је још и три пута играла у финалима. Нико их и не помиње, као да су срећни што нису ту
Све што мислите да фали екипама на Еуру можете пронаћи у – РусијиGetty © Simon Holmes / Contributor

Руси имају најталентованију генерацију фудбалера у последњих 50 година, бољу од оне Беланова, Заварова и Михаљченка, као и од тима из 2008. године, који је стигао до полуфинала, а најбољи играчи били су тада Андреј Аршавин, Роман Павличенко и Јури Жирков.

Сви наричу, како нема више дриблера. А у руском шампионату,  сваки тим има барем по једног, поједини и по тројицу.

Издвајају се Маским Глушенков, Сергеј Пињајев, Иља Самошњиков, Иља Ишков, Антон Зинковски, Никита Салтиков, Кирил Шчетинин, Андреј Мостовој... Сви су у стању да нанижу по неколико играча, способни су да направе пробој, управо оно што недостаје многим тимовима.

У првој лиги има 16 тимова уједначеног квалитета и буквално последњи може да победи првог.

Борба за титулу трајала је до последње секунде. За најбољег играча проглашен је Константин Тјукавин, центарфор, рођен 2002. године. Постигао је 15 голова и асистирао је девет пута, у 29 одиграних мечева.

Експлозиван, снажан, са осећајем за гол и игру, био је прави вођа Динама из Москве, који је  био други, а могли су после 48 година да буду и прваци. Руси су увек  имали одличне стрелце, а треба поменути и Јегора Голенкова из Ростова и Дмитрија Воробјова, који је ових дана приступио Локомотиви.

Рус бољи од Модрића и 20 сјајних голмана...

По мишљењима многих, Максим Глушенков спада међу најбоље фудбалере на свету. Са 15 асистенција у 28 мечева, оборио је рекорд шампионата Русије.

Када је Лука Модрић био 2018. године проглашен за најбољег фудбалера на свету, имао је 12 асистенција у 59 мечева. Максим је снажнији, бржи и бољи стрелац, може практично да игра на савим позицијама, од бека до центарфора,а постигао је и седам голова.

Био је најзаслужнији за две победе Локомотиве над прваком Зенитом. У првом мечу постигао је један, у другом два гола. Увек је најбољи када је најбитније, преузима одговорност у преломним тренуцима. Одлично игра и главом, постиже голове и са дистанце и из корнера.

Руси имају сигурно 20 одличних голмана, а симпатије је стекао и нови летећи Московљанин, двадесетогодишњи Владислав Тороп. Могу да бирају, ту су Сафонов, Максименко, Ломајев...

За свако место конкурише по барем пет играча. Бекови су Хлусевич, Горшков, Расказов, Литвинов, Сиљанов, Денисов, Скопинцев, халфови би били Тесленко, Солдатенков, Божин, Дивејев, Осипенко, Морозов...

Везни ред би могли да чине неустрашиви Баринов, Головин, Глебов, браћа Миранчук, већ помињани Пињајев, неизоставни Максим Глушенков, Зинковски и у шпицу Тјукавин, Воробјов, Голенков, Чалов, Собољев или Сергејев.

А има их још. Руска златна раж је непрегледна.

image